Srbac: Jačaju nasipe za miran san mještana

Dejan Jovičić
Srbac: Jačaju nasipe za miran san mještana

Srbac - Jačanje savskog nasipa i obala Vrbasa kod Srpca, koji su ozbiljno narušeni proteklih godina, spriječiće višemilionsku štetu u budućnosti, a građanima ove lokalne zajednice omogućiti miran san.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević nakon poplava koje su ponovo zadesile Srbac prije dvadesetak dana, angažovao je opštinska odjeljenja da se maksimalno stave u funkciju jačanja odbrambenog sistema.

Zatražena je pomoć i od republičkih organa kako se ne bi ponovila 2014. godina, kada su poplave pričinile štetu od skoro jednog i po godišnjeg budžeta.

Dragosavljević kaže da je nedavno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevom Mirjanićem dogovorio da budu osposobljene pumpne stanice koje su često u kvaru, te da se ojačaju i obaloutvrde na području cijele opštine.

- Ministar nam je najavio da će za izgradnju ili reparaciju tri crpne pumpe biti izdvojeno 2,8 miliona KM, dok će za sanaciju savskog nasipa biti obezbijeđeno oko 2,7 miliona maraka. Raduje nas i najava sanacije ruševnih obala Vrbasa od Laktaša do Srpca, za šta bi takođe trebalo da bude izdvojeno oko 1,8 miliona maraka - rekao je Dragosavljević.

Ovoj opštini bi trebalo da bude odobreno oko 400.000 dolara u okviru projekta smanjenja rizika od poplava u slivu Vrbasa, što je usaglašeno na nedavnom sastanku sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenkom Golić. Projekat se realizuje uz pomoć UNDP-a čiji su predstavnici sagledali kritične tačke u Srpcu.

- Novac će biti namijenjen za izgradnju sistema za kanalisanje, navodnjavanje i odbranu od poplava, a opština mora obezbijediti vlastito učešće od 30 odsto. Uključili smo u ovaj projekat i poljoprivrednike koje smo edukovali kako da djeluju u vanrednim situacijama. Zbog velikih klimatskih promjena poplave se teško mogu izbjeći, ali se negativni efekti mogu i te kako umanjiti - istakao je Dragosavljević.

Odbornici srbačkog parlamenta na jednoj od posljednjih sjednica odobrili su učešće opštine Srbac u projektu upravljanja vanrednom situacijom i smanjenjem rizika od poplava u regiji Derventa. U sklopu projekta radiće se na čišćenju kanalske i odvodne mreže, za šta će biti izdvojeno 34.227 maraka, od čega će Srbac učestvovati sa 7.530 KM.

- Predviđeni su radovi na tri kanala, Jakšin potok u Gornjim Kaocima u dužini od 900 metara, džainac u Kobašu u dužini od 1.300 metara i Oraščina u Srpcu od 950 metara. Partneri u projektu su nam banjalučka agencija "LIR evolucija" i "LAG Savus" iz Gradiške - rekao je Dragosavljević.

Na udaru poplava

Srbac je jedna od lokalnih zajednica u zapadnom dijelu Republike Srpske koje su najčešće na udaru poplava, čemu pogoduje blizina Vrbasa koji se kod Srpca uliva u Savu.

Uz ove dvije rijeke, oko desetak drugih rječica i podzemnih voda svake godine prouzrokuje manja ili veća oštećenja na stambenim objektima i poljoprivrednim usjevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana