Србац: Јачају насипе за миран сан мјештана

Дејан Јовичић
Србац: Јачају насипе за миран сан мјештана

Србац - Јачање савског насипа и обала Врбаса код Српца, који су озбиљно нарушени протеклих година, спријечиће вишемилионску штету у будућности, а грађанима ове локалне заједнице омогућити миран сан.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић након поплава које су поново задесиле Србац прије двадесетак дана, ангажовао је општинска одјељења да се максимално ставе у функцију јачања одбрамбеног система.

Затражена је помоћ и од републичких органа како се не би поновила 2014. година, када су поплаве причиниле штету од скоро једног и по годишњег буџета.

Драгосављевић каже да је недавно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стевом Мирјанићем договорио да буду оспособљене пумпне станице које су често у квару, те да се ојачају и обалоутврде на подручју цијеле општине.

- Министар нам је најавио да ће за изградњу или репарацију три црпне пумпе бити издвојено 2,8 милиона КМ, док ће за санацију савског насипа бити обезбијеђено око 2,7 милиона марака. Радује нас и најава санације рушевних обала Врбаса од Лакташа до Српца, за шта би такође требало да буде издвојено око 1,8 милиона марака - рекао је Драгосављевић.

Овој општини би требало да буде одобрено око 400.000 долара у оквиру пројекта смањења ризика од поплава у сливу Врбаса, што је усаглашено на недавном састанку са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренком Голић. Пројекат се реализује уз помоћ УНДП-а чији су представници сагледали критичне тачке у Српцу.

- Новац ће бити намијењен за изградњу система за каналисање, наводњавање и одбрану од поплава, а општина мора обезбиједити властито учешће од 30 одсто. Укључили смо у овај пројекат и пољопривреднике које смо едуковали како да дјелују у ванредним ситуацијама. Због великих климатских промјена поплаве се тешко могу избјећи, али се негативни ефекти могу и те како умањити - истакао је Драгосављевић.

Одборници србачког парламента на једној од посљедњих сједница одобрили су учешће општине Србац у пројекту управљања ванредном ситуацијом и смањењем ризика од поплава у регији Дервента. У склопу пројекта радиће се на чишћењу каналске и одводне мреже, за шта ће бити издвојено 34.227 марака, од чега ће Србац учествовати са 7.530 КМ.

- Предвиђени су радови на три канала, Јакшин поток у Горњим Каоцима у дужини од 900 метара, џаинац у Кобашу у дужини од 1.300 метара и Орашчина у Српцу од 950 метара. Партнери у пројекту су нам бањалучка агенција "ЛИР еволуција" и "ЛАГ Савус" из Градишке - рекао је Драгосављевић.

На удару поплава

Србац је једна од локалних заједница у западном дијелу Републике Српске које су најчешће на удару поплава, чему погодује близина Врбаса који се код Српца улива у Саву.

Уз ове двије ријеке, око десетак других рјечица и подземних вода сваке године проузрокује мања или већа оштећења на стамбеним објектима и пољопривредним усјевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана