Скривени драгуљ усред зелене оазе у рогатичком селу Ракитница

Сретен Митровић
Скривени драгуљ усред зелене оазе у рогатичком селу Ракитница

Рогатица - Подручје општине Рогатица крије многе кутке нетакнуте природе од којих посјетиоцима застаје дах, а један од њих је село Ракитница ушушкано у зелену оазу.

Драгуљ овог мјеста несвакидашње љепоте јесте водопад, који се од радозналих погледа скрива у шуми, а праве га рјечица Ракитница и поток Берег. Бистра и хладна вода са висине од око 12 метара обрушава се у дубоки амфитеатар, на чијем се дну налази језерце дубоко око два метра. Вода у језерцу је тиркизно зелене боје.

У чарима овог природног амбијента, који је рај за очи и мелем за душу, на само десетак километара од Рогатице најчешће уживају риболовци, планинари и све бројнији путници намјерници.

Међу путницима који су се ових дана дивили водопаду били су страствени љубитељи природе браћа Зденко и Боро Брусин и њихов пријатељ Лука Глибо. Да би што боље осјетили природне љепоте они су из Рогатице дошли бициклима. Општину су обишли уздуж и попријеко, али је највећи утисак на њих, како кажу, оставио водопад.

Испричали су да нема кутка у који пјешице или на бициклима нису завирили. Бавили су се спелеологијом и обишли све пећине у околини. Видјели су много тога што крије утроба земље, али и упознали њене чари на површини.

- Водопад у Ракитници је изванредне природне љепоте која, нажалост, није искоришћена у туристичке сврхе. Са оближњим Џиндиним врелом, код којег се повремено сакупљају риболовци и остали излетници, чини јединствену прилику за одмор и рекреацију без великих издатака. Довољно је понијети мало кафе, сока, а може и по које пиво, које би се хладило у водама Ракитнице, сендвич и ето задовољства - рекао је Брусин.          

У обиласку водопада и Џиндиног врела придружио им се и директор Туристичке организације општине Предраг Ујић, који је потврдио да је овај природни бисер недовољно искоришћен у туристичке сврхе.

- Туристичка организација планира да водопаду, због његове љепоте, атрактивности и близине путевима у наредном периоду буде поклоњена већа пажња - казао је Ујић.

Знаменитости

Предраг Ујић каже да ће водопаду придружити и друге знаменитости овог дијела Рогатице, као што су бројни стећци и црква Огњене Марије у Закому, Спомен-обиљежје погинулим борцима чувене Гучевска чете Романијског партизанског одреда из Другог свјетског рата у Гучеву.

Према његовим ријечима, у туристичку понуду треба уврстити и садржаје које нуди сеоски туризам у Зиличини и Удружење жена "Сноп", лов у оближњим шумама и риболов у Ракитници и Берегу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана