Skriveni dragulj usred zelene oaze u rogatičkom selu Rakitnica

Sreten Mitrović
Skriveni dragulj usred zelene oaze u rogatičkom selu Rakitnica

Rogatica - Područje opštine Rogatica krije mnoge kutke netaknute prirode od kojih posjetiocima zastaje dah, a jedan od njih je selo Rakitnica ušuškano u zelenu oazu.

Dragulj ovog mjesta nesvakidašnje ljepote jeste vodopad, koji se od radoznalih pogleda skriva u šumi, a prave ga rječica Rakitnica i potok Bereg. Bistra i hladna voda sa visine od oko 12 metara obrušava se u duboki amfiteatar, na čijem se dnu nalazi jezerce duboko oko dva metra. Voda u jezercu je tirkizno zelene boje.

U čarima ovog prirodnog ambijenta, koji je raj za oči i melem za dušu, na samo desetak kilometara od Rogatice najčešće uživaju ribolovci, planinari i sve brojniji putnici namjernici.

Među putnicima koji su se ovih dana divili vodopadu bili su strastveni ljubitelji prirode braća Zdenko i Boro Brusin i njihov prijatelj Luka Glibo. Da bi što bolje osjetili prirodne ljepote oni su iz Rogatice došli biciklima. Opštinu su obišli uzduž i poprijeko, ali je najveći utisak na njih, kako kažu, ostavio vodopad.

Ispričali su da nema kutka u koji pješice ili na biciklima nisu zavirili. Bavili su se speleologijom i obišli sve pećine u okolini. Vidjeli su mnogo toga što krije utroba zemlje, ali i upoznali njene čari na površini.

- Vodopad u Rakitnici je izvanredne prirodne ljepote koja, nažalost, nije iskorišćena u turističke svrhe. Sa obližnjim Džindinim vrelom, kod kojeg se povremeno sakupljaju ribolovci i ostali izletnici, čini jedinstvenu priliku za odmor i rekreaciju bez velikih izdataka. Dovoljno je ponijeti malo kafe, soka, a može i po koje pivo, koje bi se hladilo u vodama Rakitnice, sendvič i eto zadovoljstva - rekao je Brusin.          

U obilasku vodopada i Džindinog vrela pridružio im se i direktor Turističke organizacije opštine Predrag Ujić, koji je potvrdio da je ovaj prirodni biser nedovoljno iskorišćen u turističke svrhe.

- Turistička organizacija planira da vodopadu, zbog njegove ljepote, atraktivnosti i blizine putevima u narednom periodu bude poklonjena veća pažnja - kazao je Ujić.

Znamenitosti

Predrag Ujić kaže da će vodopadu pridružiti i druge znamenitosti ovog dijela Rogatice, kao što su brojni stećci i crkva Ognjene Marije u Zakomu, Spomen-obilježje poginulim borcima čuvene Gučevska čete Romanijskog partizanskog odreda iz Drugog svjetskog rata u Gučevu.

Prema njegovim riječima, u turističku ponudu treba uvrstiti i sadržaje koje nudi seoski turizam u Ziličini i Udruženje žena "Snop", lov u obližnjim šumama i ribolov u Rakitnici i Beregu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana