Savanović: Vlada Srpske ima senzibilitet prema boračkim kategorijama

Srna
Savanović: Vlada Srpske ima senzibilitet prema boračkim kategorijama

Pale - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović pozdravio je danas na Palama raspisivanje javnog poziva Zavoda za zapošljavanje kojim je planirano zapošljavanje 3.245 lica, a predviđena sredstva iznose 15.096.596 KM.

"Vlada Republike Srpske sve ove godine pokazuje senzibilitet koji je posebno razvijen prema najosjetljivijim i najugroženijim kategorijama stanovništva koje imaju najveću potrebu za pomoći, a to su porodice poginulih boraca, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, nezaposleni, stariji od 45 godina i pripravnici", rekao je Savanović novinarima.


Nakon sjednica Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, on je istakao da Vlada Srpske putem razvoja realnog sektora nastoji da stvori uslove za stvaranje nove vrijednosti.

"Ovo je veoma koristan program koji traje i koji će trajati i u narednim godinama, a dosadašnja iskustva njegove realizacije veoma su pozitivna i ohrabrujuća", rekao je Savanović, najavljujući nove slične projekte.

Odgovarajući na pitanje novinara, Savanović je izrazio očekivanje da će borački dodatak biti isplaćen u roku od deset dana.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite odbacio je spekulacije u vezi sa zahtjevima za njegovom ostavkom, podsjećajući da je on lično borac prve kategorije i ratni vojni invalid sedme kategorije i da dobro razumije status i probleme svih saboraca, kao i da se trudi da institucionalnim putem rješava pitanja iz domena njegove nadležnosti.

"Niti sam ja veći patriota od njih, niti su oni veće patriote od mene, ali svima nama mora biti jasno kakva je trenutna ekonomska moć Republike Srpske", poručio je Savanović.

On je izrazio gnušanje zbog činjenice da su bijele ruže, koje su članovi porodica stradalih pripadnika JNA i delegacija Republike Srpske danas u Sarajevu položile uz prislužene svijeće na stratištu u Dobrovoljačkoj ulici, bačene u kontejner nedugo nakon njihovog odlaska.

Savanović je danas sa saradnicima, u pratnji vlasnika Drvne industrije "Podgrab" Vladimirom Čavarkapom posjetio ovu firmu, koja je korisnik podsticajnih sredstava Vlade Republike Srpske za zapošljavanje radnika iz boračke populacije.

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje raspisao je, u skladu sa Akcionim planom zapošljavanja Vlade Republike Srpske za 2016. godinu, javni poziv kojim je planirano zapošljavanje 3.245 lica, a predviđena sredstva iznose 15.096.596 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana