Сајму средњих школа у Бијељини: Добре занатлије чека сигуран посао

Љ. А.
Сајму средњих школа у Бијељини: Добре занатлије чека сигуран посао

Бијељина - Столар, пекар, кувар и фризер само су неки од заната за којима вапи бијељинска привреда и који омогућавају брже запошљавање након школовања, истакнуто је на јучерашњем Сајму средњих школа и занимања.

Директор Техничке школе „Михајло Пупин“ Миленко Максимовић је рекао да је ова образовна установа прва школа у Републици Српској у којој се спроводи пилот-пројекат дуалног система образовања за занимање столар.

- У оквиру овог система потпуно повезујемо образовање и практичан рад у привреди, па ученици два дана проводе у школи, а три на радном мјесту - нагласио је Максимовић и додао да ће добар занатлија имати сигуран посао.

Он је позвао матуранте основних школа да се што више уписују у школе за дефицитарна занимања.

Координатор пројекта „Практична настава на радном мјесту“ Анкица Тодоровић је рекла да је у фокусу сајма девет занимања која су дефицитарна у Бијељини.

Ријеч је о занимањима столар, машински техничар, обрађивач метала резањем, кувар, кулинарски техничар, конобар, пекар, прехрамбени техничар и прерађивач, као и фризер, чије је увођење планирано за наредну школску годину.

Тодоровићева је истакла да је сајам прилика да се покаже колико занати могу да буду и креативна занимања, осим тога што омогућавају брже запошљавање.

Сајам „Изабери школу - изабери будућност“, који је одржан у дворани Гимназије у Бијељини, организовала је Градска управа, у сарадњи са Омладинским комуникативним центром Бањалука. Градоначелник Мићо Мићић је изјавио да је у граду остварен циљ и повећано интересовање ученика за дефицитарна занимања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана