Sajmu srednjih škola u Bijeljini: Dobre zanatlije čeka siguran posao

Lj. A.
Sajmu srednjih škola u Bijeljini: Dobre zanatlije čeka siguran posao

Bijeljina - Stolar, pekar, kuvar i frizer samo su neki od zanata za kojima vapi bijeljinska privreda i koji omogućavaju brže zapošljavanje nakon školovanja, istaknuto je na jučerašnjem Sajmu srednjih škola i zanimanja.

Direktor Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ Milenko Maksimović je rekao da je ova obrazovna ustanova prva škola u Republici Srpskoj u kojoj se sprovodi pilot-projekat dualnog sistema obrazovanja za zanimanje stolar.

- U okviru ovog sistema potpuno povezujemo obrazovanje i praktičan rad u privredi, pa učenici dva dana provode u školi, a tri na radnom mjestu - naglasio je Maksimović i dodao da će dobar zanatlija imati siguran posao.

On je pozvao maturante osnovnih škola da se što više upisuju u škole za deficitarna zanimanja.

Koordinator projekta „Praktična nastava na radnom mjestu“ Ankica Todorović je rekla da je u fokusu sajma devet zanimanja koja su deficitarna u Bijeljini.

Riječ je o zanimanjima stolar, mašinski tehničar, obrađivač metala rezanjem, kuvar, kulinarski tehničar, konobar, pekar, prehrambeni tehničar i prerađivač, kao i frizer, čije je uvođenje planirano za narednu školsku godinu.

Todorovićeva je istakla da je sajam prilika da se pokaže koliko zanati mogu da budu i kreativna zanimanja, osim toga što omogućavaju brže zapošljavanje.

Sajam „Izaberi školu - izaberi budućnost“, koji je održan u dvorani Gimnazije u Bijeljini, organizovala je Gradska uprava, u saradnji sa Omladinskim komunikativnim centrom Banjaluka. Gradonačelnik Mićo Mićić je izjavio da je u gradu ostvaren cilj i povećano interesovanje učenika za deficitarna zanimanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana