Радницима “Бобаса” стижу тање коверте?

Милијана Латиновић
Радницима “Бобаса” стижу тање коверте?

Котор Варош - Радницима у которварошком Јавном комуналном предузећу “Бобас” могле би ускоро стићи тање коверте јер менаџмент те фирме планира смањење плата, правдајући то лошим пословним резултатима.

Директор “Бобаса” Слободан Јурић каже за “Глас Српске” да смањење плата није искључено, те да ће све зависити од стања у предузећу.

- Када завршимо анализу стања, видјећемо шта ћемо. Кад сам именован за директора, повећао сам цијену рада са 130 на 140 марака и свима исплаћивао и стимулацију од 10 одсто, док су неки руководиоци прије мене појединим радницима исплаћивали и 20 одсто стимулације. Мислим да ће остати ова цијена рада, а стимулације би могле бити укинуте ако не будемо имали новца - рекао је Јурић.

Јурић, који је за директора “Бобаса” именован 1. јануара 2017. године, као кадар СДС-а, за ситуацију у предузећу које грца у дуговима криви претходно руководство.

- Од старог руководства сам наслиједио дубиозу тешку пола милиона марака, а губитак предузећа само у 2016. години износио је 220.000 КМ. Успио сам лани да санирам око 200.000 КМ дуга, али је ситуација лоша и не знам како ћемо ријешити преосталих 300.000 КМ дуга. Старо руководство је расипало новац и понашало се бахато, зато нам је овако - тврди Јурић и додаје да је о ситуацији у предузећу упознао и Скупштину општине Котор Варош. 

Предсједница Синдиката радника у “Бобасу” Јелена Максимовић каже да су запослени регуларно примили плату за септембар.

- Разговарала сам са директором и рекао ми је да нема смањења плата док се не види како ћемо пословати крајем године. Ако до смањења дође, разматраћемо то на нашим органима, па ћемо преговарати с директором. Надам се да плате неће бити смањене - рекла је Максимовићева и додала да Синдикат на све начине покушава да се избори да плате запосленима у овом предузећу буду повећане.

Осим најављеног смањења плата, према сазнањима “Гласа Српске”, предузеће потресају и смјене у појединим секторима, које наводно имају политичку позадину. Спекулише се да је Јурић смијенио Дражена Филиповића са позиције главног водоинсталатера, јер наводно није радио за СДС на протеклим изборима.

- Имали смо два главна водоинсталатера, па сам оставио само једног, нема потребе да имамо двојицу. Направио сам реорганизацију због ситуације у предузећу. Ни од кога нисам тражио да ради за СДС. Те приче нису тачне - рекао је Јурић.

Са Филиповићем нисмо успјели да ступимо у контакт.

Правдајући се лошом финансијском ситуацијом у предузећу, Јурић је лани неколико дана након доласка на мјесто директора “Бобаса” прогласио технолошким вишком девет радника са најнижом платом, који су имали рјешења на неодређено и уручио им отказе. Радници су тврдили да су добили отказе само зато што их је запослио бивши директор предузећа који је био кадар СНСД-а, што је Јурић порекао. Послије тих отказа, како сазнаје “Глас”, Јурић је запослио скоро исти број радника, тако да нису остварене уштеде у предузећу. ++

Вишак запослених

Которварошко предузеће “Бобас” запошљава 47 радника, а Слободан Јурић истиче да би најрадије смањио број запослених у канцеларијама, којих има вишка.

- То је, ипак, немогуће јер људи имају стална рјешења, а радо  бих повећао број радника у производном дијелу - рекао је Јурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана