Радници Дома здравља у Хан Пијеску два мјесеца без плате, годинама не могу љекару

Милијана Латиновић
Радници Дома здравља у Хан Пијеску два мјесеца без плате, годинама не могу љекару

Хан Пијесак - Радници Дома здравља у Хан Пијеску ступили су јуче у генерални штрајк, поручујући да су на ивици егзистенције, с обзиром на то да су посљедњу плату примили за март ове године.

Запослени, њих 26, не могу ни да овјере књижице, јер им доприноси нису уплаћени дуже од пет година. Принуђени су, како кажу, поново на овај корак, у борби за оно што им према закону припада.

Предсједник Штрајкачког одбора докторица Радица Тодоровић каже да од јуче примају само хитне случајеве, дјецу и труднице.

- Дужни смо обезбиједити превоз дијализним пацијентима, а што се тиче лијекова, прописујемо само инсулинску и антиепилептичну терапију и пумпице за астматичаре - казала је Тодоровићева и додала да у штрајку остају док њихови услови не буду испуњени.

- Не можемо више да радимо у оваквим условима, да чекамо  хоћемо ли и када добити зарађени новац. Огорчени смо јер је наша егзистенција одавно угрожена, сви имамо породице, дјецу, треба да живимо, а како и од чега, никога није брига - казала је предсједник Синдиката Дома здравља Милена Мандић.

Директорица ове здравствене установе Радојка Голијан подржава раднике, истичући да су сви њихови захтјеви оправдани.

- Преузевши функцију директора у мају ове године затекла сам дуг од 1,47 милиона марака према Пореској управи РС, затим дуг од 53.274 КМ према добављачима, од чега је 24.748 за струју, те зајам од око 360.000 КМ, који је дошао на наплату и због чега нам је и блокиран рачун - истакла је Голијан и додала да на рачуну ове здравствене установе нема ни марке.

Она је казала да без помоћи општине не би били у могућности да исплате ни прве три плате у овој години.

Да ова здравствена установа годинама грца у дуговима, потврђује и начелник општине Владо Остојић, који наглашава да је однос претходне локалне власти према Дому здравља био маћехински.

- Дуговања се вуку из претходних година. Бивши директор је био и начелник, а доктори одборници у Скупштини општине и они су гласали да се Дому здравља из буџета да нула КМ. Све то је довело до ситуације у каквој се данас налази ова установа - рекао је Остојић и додао да је спреман помоћи Дому здравља и да идућих дана очекује и састанак у Министарству здравља и социјалне заштите РС.

Фонд здравства

Из Фонда здравственог осигурања РС кажу да редовно измирују своје обавезе према свим здравственим установама, укључујући и Дом здравља у Хан Пијеску.

- До сада је Фонд овој здравственој установи дозначио укупно око 297.000 КМ, што значи да немамо неизмирених обавеза према том дому. Општине које су њихови оснивачи и најчешћи налогодавци када су у питању нова запошљавања, скоро ништа не издвајају за финансирање домова здравља, иако су то према закону обавезни - истакли су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана