Прњавор: Служен парастос за све српске јунаке

Срна
Прњавор: Служен парастос за све српске јунаке

Прњавор - Светом архијерејском литургијом, освештањем три нова звона, поменом и парастосом за погинуле српске борце од Косова до посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата у Спомен-храму на Вучијаку данас је у Прњавору обиљежен Видовдан.

Предсједник општинске Борачке организације Владо Живковић истакао је да је данашњи дан прилика да се сви са овог подручја присјете да је на Видовдан вођена историјска битка пробоја Коридора.


"Са подручја општине Прњавор у пробоју Коридора, за битку живота, погинула су 63 борца, а 113 је рањено", рекао је Живковић.

Он је подсјетио и да је Спомен-храм на Вучијаку подигнут у знак сјећања на 623 борца са подручја ове општине који су дали своје животе за стварање Републике Српске.

У овом православном храму данас је обављен и чин освештања три нова звона, који је предводио Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем.

Кум храмовне славе и првог звона, дародавац највећег звона тешког 500 килограма, био је начелник општине Прњавор Синиша Гатарић.

Испред вјерника парохије, кум другог звона био је Славиша Миланковић, а кум трећег звона и дародавац посланик у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић.

Након литургије владика Јефрем додијелио је архијерејске грамате Гатарићу, Станићу, Миланковићу, те Радојици Кусићу.

Делегације борачке организације и локалне власти данас су присуствовале и парастосу и полагању вијенаца на гроб команданта одреда "Вукови с Вучијака" Вељка Миланковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана