Приједор: Тање коверте за раднике Дома за старија лица

Драгана Келеч
Приједор: Тање коверте за раднике Дома за старија лица

Приједор - Запослени у Дому за старија лица Приједор могу да очекују за пет одсто ниже плате, јер је то смањење предложило руководство ове установе.

Приједлог одлуке о давању сагласности на смањење плата радника у том приједорском Дому јуче је био и на дневном реду сједнице Владе Српске. Међутим, о њему министри нису одлучивали, јер је његово разматрање одгођено за неку од идућих сједница.

Директор Дома Бојан Бецнер каже да предложеним смањењем плата, осим уштеда, настоје да се прилагоде тренутној финансијској ситуацији у цијелој земљи.

- Плате радника су као и у свакој установи највиша ставка у трошковима. Са радницима сам имао састанак на којем сам их упознао са смањењем плата и нико се није бунио. Боље је да имају мање плате, него никакве - објашњава Бецнер.

Дом има 78 радника који корисницима ове установе пружају услуге исхране, здравствене заштите, физиотерапије, његе и помоћи, социјалног рада. Осим тога, станари дома учествују у разним друштвено-рекреативним активностима и дружењу, а често се организују и излети и културно-забавни програм.

-  Имамо и неколико радника који ускоро одлазе у пензију - додаје Бецнер.

Према његовим ријечима, просјечне плате запослених у овом приједорском Дому за старија лица су око 700 марака и зависе од висине стручне спреме.

- Највише имамо радника са средњом стручном спремом - казао је Бецнер који очекује да неће бити проблема у вези са приједлогом за смањење плата.

Међутим, радници нису задовољни вијешћу да ће добити "тање" коверте. Донедавни предсједник Синдиката Мирјана Далмација каже да нико од радника не може бити задовољан да им смање ионако ниске зараде. Исто мисли и нови предсједник Синдиката Дома за старија лица Миле Танкосић, који је у сриједу преузео дужност од Далмације.

- Немам још тачну евиденцију о свему што се дешава. Треба ми неколико дана да се уходам, али наравно да није у реду да нам смање плате и нећемо то тек тако допустити - поручио је Танкосић.

Дневни центар

Уз помоћ Министарства здравља и социјалне заштите РС, Агенције локалне демократије Приједор и италијанског града Тренто, у Дому од 2011. године дјелује Дневни центар.

- Корисницима Дневног центра обезбијеђени су љекарски прегледи, физикалне вјежбе, савјети и њега, дневна штампа, бесплатни напици и ручак, те едукативне и креативне радионице - казали су у Дому.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана