Počeo svinjokolj, meso obavezno pregledati

Dragana Keleč, dopisnici
Počeo svinjokolj, meso obavezno pregledati

Banjaluka - Domaćinstva su ovih dana masovno počela sa klanjem svinja, zbog čega veterinari apeluju da meso prije konzumacije obavezno odnesu na pregled jer postoji opasnost da je zaraženo trihinelozom.

Direktor Veterinarskog instituta RS "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić poručio je stanovnicima koji pripremaju svinjsko meso za slavsku trpezu ili zimnicu da ga obavezno odnesu u najbližu veterinarsku stanicu, gdje u veoma kratkom roku mogu da saznaju da li je ispravno.

- Ovo je doba godine kada kreće klanje svinja, zbog čega upozoravamo domaćinstva da ni u kom slučaju ne jedu meso koje nije pregledano, jer postoji opasnost da je zaraženo trihinelozom - istakao je Nedić.

On kaže da još nemaju precizne informacije koliko je bilo slučajeva zaraženog mesa, ali da je u Semberiji i Posavini već bilo nekoliko slučajeva u kojima je utvrđena zaraza.

Pregled mesa u veterinarskim stanicama košta od osam do deset maraka. Veterinari kažu da imaju manje posla nego lani kada je riječ o kontrolama mesa. Ističu da ne znaju da li je uzrok to što stanovnici manje kolju svinje ili što su postali nemarni, pa ne donose meso na pregled.

U Veterinarskoj stanici Srbac kažu da je do sada pregledano tek desetak uzoraka, što je drastičan pad u odnosu na ranije godine kada tokom jednog dana nisu mogli stići da pregledaju sve uzorke.

- Meso na kontrolu uglavnom dovoze klaonice i mesnice, dok građani to čine sve rjeđe. Očekuje se da sljedećih dana bude više uzoraka na kontroli - kažu u toj ambulanti.

Polovinom oktobra ove godine registrovan je prvi slučaj trihineloze u toj opštini, a radilo se o svinji koja je nabavljena u Obudovcu.

- To je bila svinja koja je isječena na komade, a u svakom od pregledanih uzoraka pronađeno je na stotinu larvi trihinele - rekao je vlasnik Veterinarske ambulante "Milanković" Radivoje Milanković i dodao da je meso nakon toga uništeno.

To je bio prvi slučaj trihineloze u srbačkoj opštini poslije dvije godine.

U Veterinarskoj ambulanti Gradiška ove godine još nije zabilježen nijedan slučaj mesa zaraženog trihinelozom, ali veterinari apeluju na stanovništvo da obavezno nosi meso na pregled.

- Ove godine usljed povećanih podzemnih voda i podizanja kanalizacije došlo je do prisustva povećanog broja glodara u domaćinstvima, a oni su rezervoar trihinele - rekao je specijalista veterinarske medicine Boris Kukolj.

U Veterinarskoj ambulanti "Alfavet" u Prijedoru ističu da je broj uzoraka mesa koje građani donose na pregled manji nego ranijih godina i da se u prosjeku kreće od 20 do 30 dnevno.

- To pripisujemo toplom vremenu za ovo doba godine, tako da će broj uzoraka vjerovatno biti veći već od sljedećeg vikenda - kazala je vlasnik ove ambulante Zorica Ostojić.

Opasno oboljenje

Veterinarski inspektor u Gradišci Bojan Mirjanić rekao je da je trihineloza izuzetno opasno oboljenje, koje u težim slučajevima može izazvati i smrt.

Do zaraze dolazi isključivo konzumiranjem zaraženog mesa, a posebno su opasni suvo meso i mesne prerađevine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana