Почео свињокољ, месо обавезно прегледати

Драгана Келеч, дописници
Почео свињокољ, месо обавезно прегледати

Бањалука - Домаћинства су ових дана масовно почела са клањем свиња, због чега ветеринари апелују да месо прије конзумације обавезно однесу на преглед јер постоји опасност да је заражено трихинелозом.

Директор Ветеринарског института РС "Др Васо Бутозан" Драго Недић поручио је становницима који припремају свињско месо за славску трпезу или зимницу да га обавезно однесу у најближу ветеринарску станицу, гдје у веома кратком року могу да сазнају да ли је исправно.

- Ово је доба године када креће клање свиња, због чега упозоравамо домаћинства да ни у ком случају не једу месо које није прегледано, јер постоји опасност да је заражено трихинелозом - истакао је Недић.

Он каже да још немају прецизне информације колико је било случајева зараженог меса, али да је у Семберији и Посавини већ било неколико случајева у којима је утврђена зараза.

Преглед меса у ветеринарским станицама кошта од осам до десет марака. Ветеринари кажу да имају мање посла него лани када је ријеч о контролама меса. Истичу да не знају да ли је узрок то што становници мање кољу свиње или што су постали немарни, па не доносе месо на преглед.

У Ветеринарској станици Србац кажу да је до сада прегледано тек десетак узорака, што је драстичан пад у односу на раније године када током једног дана нису могли стићи да прегледају све узорке.

- Месо на контролу углавном довозе клаонице и меснице, док грађани то чине све рјеђе. Очекује се да сљедећих дана буде више узорака на контроли - кажу у тој амбуланти.

Половином октобра ове године регистрован је први случај трихинелозе у тој општини, а радило се о свињи која је набављена у Обудовцу.

- То је била свиња која је исјечена на комаде, а у сваком од прегледаних узорака пронађено је на стотину ларви трихинеле - рекао је власник Ветеринарске амбуланте "Миланковић" Радивоје Миланковић и додао да је месо након тога уништено.

То је био први случај трихинелозе у србачкој општини послије двије године.

У Ветеринарској амбуланти Градишка ове године још није забиљежен ниједан случај меса зараженог трихинелозом, али ветеринари апелују на становништво да обавезно носи месо на преглед.

- Ове године усљед повећаних подземних вода и подизања канализације дошло је до присуства повећаног броја глодара у домаћинствима, а они су резервоар трихинеле - рекао је специјалиста ветеринарске медицине Борис Кукољ.

У Ветеринарској амбуланти "Алфавет" у Приједору истичу да је број узорака меса које грађани доносе на преглед мањи него ранијих година и да се у просјеку креће од 20 до 30 дневно.

- То приписујемо топлом времену за ово доба године, тако да ће број узорака вјероватно бити већи већ од сљедећег викенда - казала је власник ове амбуланте Зорица Остојић.

Опасно обољење

Ветеринарски инспектор у Градишци Бојан Мирјанић рекао је да је трихинелоза изузетно опасно обољење, које у тежим случајевима може изазвати и смрт.

До заразе долази искључиво конзумирањем зараженог меса, а посебно су опасни суво месо и месне прерађевине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана