Пензионери Недељко и Бранислава Матковић не излазе из теретане

Ратомир Мијановић
Пензионери Недељко и Бранислава Матковић не излазе из теретане

Требиње - Да теретане нису мјесто гдје вјежбају само млади и они који су у пуној снази доказали су пензионери Недељко и Бранислава Матковић.

Овај брачни пар, којем би на доброј форми могли да позавиде и дупло млађи, затекли смо у једној требињској теретани како вриједно вјежба. За трен ока су нас увјерили да његових 78 и њених 66 година представљају само број. Активно тренирају три пута седмично, око сат и 30 минута. Он као младић прелази са справе на справу, а она неуморно вози бицикл.

Недељко Матковић до рата је живио у Мостару, након чега је седам година провео у избјеглиштву у Крагујевцу. Са шездесет година отишао је у Америку да тамо опроба срећу.

- Радио сам на грађевини. Било је лијепо. Добар је тамо живот, али ја сам касно отишао, па ми је теже ишло учење енглеског језика. Ипак, задржао сам се у Америци око 15 година. Прије три године супруга и ја смо одлучили да купимо стан у Требињу и да овдје почнемо нови, лијеп живот - каже Матковић.

На наговор супруге је прије три мјесеца кренуо у теретану.

- Што више долазим, све више ми се допада. Много љепше се осјећам. Редовно шетам поред Требишњице, оном лијепом стазом преко Перовић моста. Нема дана када не идемо у шетњу, а некада и два пута дневно - казао је Матковић.

Свима који имају времена и могућности препоручује да се баве физичком активношћу.

- Вјежбање и шетња су добри и за физичко и за психичко здравље - додаје Матковић.

Овај пензионер са смијешком каже да без супруге нигдје не иде. А она, пуна младалачког духа и енергије, доказује да даме ипак не треба да питамо за године.

- Дођем редовно да тренирам, возим бицикл. Осјећам се предивно и у овом граду и у овој теретани. Овако чувам снагу и виталност. Покретнија сам и млађа. Шетамо редовно, уживамо у пензионерским данима. Немам осјећај да ми је 66 година, већ 40. То је све због младалачког духа и сталне физичке активности - прича Бранислава.

Осим вожње стационарног бицикла, она редовно хода на траци, али вјежба и мишиће на другим справама.

- Старијима препоручујем да дођу да вјежбају, да добију мало кондиције, па их неће бољети ни ноге ни леђа, а ујутру ће лакше устајати и са осмијехом - казала је Матковићева.

Требиње

Недељко Матковић каже да су Требиње изабрали због љепоте, климе и што је близу мора. И нису се покајали.

Осим уживања у чарима овог града, дани су им испуњени активним тренирањем, шетњом, али и позитивним размишљањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана