Penzioneri Nedeljko i Branislava Matković ne izlaze iz teretane

Ratomir Mijanović
Penzioneri Nedeljko i Branislava Matković ne izlaze iz teretane

Trebinje - Da teretane nisu mjesto gdje vježbaju samo mladi i oni koji su u punoj snazi dokazali su penzioneri Nedeljko i Branislava Matković.

Ovaj bračni par, kojem bi na dobroj formi mogli da pozavide i duplo mlađi, zatekli smo u jednoj trebinjskoj teretani kako vrijedno vježba. Za tren oka su nas uvjerili da njegovih 78 i njenih 66 godina predstavljaju samo broj. Aktivno treniraju tri puta sedmično, oko sat i 30 minuta. On kao mladić prelazi sa sprave na spravu, a ona neumorno vozi bicikl.

Nedeljko Matković do rata je živio u Mostaru, nakon čega je sedam godina proveo u izbjeglištvu u Kragujevcu. Sa šezdeset godina otišao je u Ameriku da tamo oproba sreću.

- Radio sam na građevini. Bilo je lijepo. Dobar je tamo život, ali ja sam kasno otišao, pa mi je teže išlo učenje engleskog jezika. Ipak, zadržao sam se u Americi oko 15 godina. Prije tri godine supruga i ja smo odlučili da kupimo stan u Trebinju i da ovdje počnemo novi, lijep život - kaže Matković.

Na nagovor supruge je prije tri mjeseca krenuo u teretanu.

- Što više dolazim, sve više mi se dopada. Mnogo ljepše se osjećam. Redovno šetam pored Trebišnjice, onom lijepom stazom preko Perović mosta. Nema dana kada ne idemo u šetnju, a nekada i dva puta dnevno - kazao je Matković.

Svima koji imaju vremena i mogućnosti preporučuje da se bave fizičkom aktivnošću.

- Vježbanje i šetnja su dobri i za fizičko i za psihičko zdravlje - dodaje Matković.

Ovaj penzioner sa smiješkom kaže da bez supruge nigdje ne ide. A ona, puna mladalačkog duha i energije, dokazuje da dame ipak ne treba da pitamo za godine.

- Dođem redovno da treniram, vozim bicikl. Osjećam se predivno i u ovom gradu i u ovoj teretani. Ovako čuvam snagu i vitalnost. Pokretnija sam i mlađa. Šetamo redovno, uživamo u penzionerskim danima. Nemam osjećaj da mi je 66 godina, već 40. To je sve zbog mladalačkog duha i stalne fizičke aktivnosti - priča Branislava.

Osim vožnje stacionarnog bicikla, ona redovno hoda na traci, ali vježba i mišiće na drugim spravama.

- Starijima preporučujem da dođu da vježbaju, da dobiju malo kondicije, pa ih neće boljeti ni noge ni leđa, a ujutru će lakše ustajati i sa osmijehom - kazala je Matkovićeva.

Trebinje

Nedeljko Matković kaže da su Trebinje izabrali zbog ljepote, klime i što je blizu mora. I nisu se pokajali.

Osim uživanja u čarima ovog grada, dani su im ispunjeni aktivnim treniranjem, šetnjom, ali i pozitivnim razmišljanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana