Opštine zbog nemara gube milione

Svjetlana Đuričić
Opštine zbog nemara gube milione

Banjaluka - Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na svojoj teritoriji i odluku o visini stope poreza na nepokretnosti za 2017. godinu Poreskoj upravi RS nisu dostavile desetine lokalnih zajednica u Srpskoj, čime su pokazale nemaran odnos prema prihodima koji pripadaju isključivo njima.

U Poreskoj upravi ističu da su prema Zakonu o porezu na nepokretnosti opštine i gradovi bili dužni da dostave ove odluke najkasnije do 31. januara.

- Odluku o visini stope poreza na nepokretnosti, opštu i proizvodnu za 2017. godinu, do juče nije dostavilo 13 lokalnih zajednica i to: Bileća, Novo Goražde, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Kupres, Mrkonjić Grad, Osmaci, Petrovac, Prijedor, Rogatica, Rudo i Šipovo - saopštili su iz Poreske uprave RS.

Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama za 2017. godinu, u propisanom roku, nije dostavila 21 lokalna zajednica i to Bileća, Bratunac, Brod, Novo Goražde, Istočni Drvar, Istočni Stari Grad, Istočni Mostar, Kneževo, Kupres, Modriča, Mrkonjić Grad, Osmaci, Pelagićevo, Petrovac, Prijedor, Rogatica, Rudo, Teslić, Ugljevik, Šekovići i Šipovo.

- Za ove lokalne zajednice Poreska uprava RS će obračun poreza za nepokretnosti za 2017. godinu vršiti primjenom posljednje dostavljene odluke - kazali su iz Poreske uprave.

Kako su naglasili, ovako inertan pristup pojedinih lokalnih zajednica sprovođenju Zakona o porezu na nepokretnosti lani je i doveo do pada naplate ove vrste poreza.

- Ostaje nejasno zašto pojedine opštine i gradovi svjesno zanemaruju činjenicu da im je novim Zakonom o porezu na nepokretnosti, koji je u primjeni od 1. januara 2016. godine, data aktivnija uloga u kreiranju poreskih računa, posebno ako se uzme u obzir da se radi o poreskom prihodu koji u potpunosti pripada lokalnim zajednicama - dodali su iz Poreske uprave.

Iz Gradske uprave Prijedora su potvrdili da ove odluke nisu dostavili jer u ovoj godini još nije zasjedala Skupština grada, pa propise i nisu mogli usvojiti.

Načelnik opštine Kneževo Goran Borojević kaže da su Poreskoj upravi tek juče poslali odluku o visini stope poreza na nepokretnosti.

- Odlučeno je da visina stope bude 0,05. U pitanju su samo proceduralni razlozi, a odluka je usvojena još prije Nove godine - ističe Borojević.

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić potvrdila je da su juče imali sjednicu Skupštine opštine na kojoj je donesena odluka o visini stope poreza za nepokretnosti, a koja iznosi 0,05 odsto.

- Poreskoj upravi RS uputili smo tu odluku. Opština Jezero je na privremenom finansiranju do kraja marta 2017. godine. Tek sad idemo u usvajanje budžeta, jer smo zatekli prilično loše stanje. Nije bio usvojen ni budžet za 2016. i to nas je u svemu usporilo - dodala je Ružičićeva.

Načelnik Kupresa Gojko Šebez kaže da je i u ovoj opštini usvojena stopa od 0,05 odsto, koja važi za cijelu opštinu.

- Imamo dvije zone, jednu koja je pokrivena regulacionim planom i iznosi oko pola hektara. Druga je izvan tog plana, ali stopa od 0,05 odsto vrijedi za cijeli Kupres - rekao je Šebez.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač potvrdio je da su imali sjednicu Skupštine 9. februara, na kojoj je usvojena odluka da najniža stopa bude 0,05 odsto.

- Sekretar Opštinske uprave je juče završio tu odluku i poslao je u toku dana Poreskoj upravi - kaže Kovač.

Gradiška

Skupština opštine Gradiška poslije jednogodišnje pauze usvojila je stopu poreza na nepokretnosti za ovu godinu u iznosu od 0,15 odsto. Plan lokalne uprave je da se u 2017. godini u budžet opštine slije oko milion maraka.

Zbog blokade lokalnog parlamenta u 2016. godini vlasnici nekretnina nisu plaćali ovaj porez, jer nije bila donesena odluka o visini stope, zbog čega je izgubljeno više od 700.000 KM.

M. V.

Odluku o visini stope poreza na nepokretnosti nisu dostavili:

Bileća

Novo Goražde

Jezero

Kalinovik

Kneževo

Kupres

Mrkonjić Grad

Osmaci

Petrovac

Prijedor

Rogatica

Rudo

Šipovo

Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama za 2017. godinu nisu dostavili:

Bileća

Bratunac

Brod

Novo Goražde

Istočni Drvar

Istočni Stari Grad

Istočni Mostar

Kneževo

Kupres

Modriča

Mrkonjić Grad

Osmaci

Pelagićevo

Petrovac

Prijedor

Rogatica

Rudo

Teslić

Ugljevik

Šekovići

Šipovo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana