Општине због немара губе милионе

Свјетлана Ђуричић
Општине због немара губе милионе

Бањалука - Одлуку о висини вриједности непокретности по зонама на својој територији и одлуку о висини стопе пореза на непокретности за 2017. годину Пореској управи РС нису доставиле десетине локалних заједница у Српској, чиме су показале немаран однос према приходима који припадају искључиво њима.

У Пореској управи истичу да су према Закону о порезу на непокретности општине и градови били дужни да доставе ове одлуке најкасније до 31. јануара.

- Одлуку о висини стопе пореза на непокретности, општу и производну за 2017. годину, до јуче није доставило 13 локалних заједница и то: Билећа, Ново Горажде, Језеро, Калиновик, Кнежево, Купрес, Мркоњић Град, Осмаци, Петровац, Приједор, Рогатица, Рудо и Шипово - саопштили су из Пореске управе РС.

Одлуку о висини вриједности непокретности по зонама за 2017. годину, у прописаном року, није доставила 21 локална заједница и то Билећа, Братунац, Брод, Ново Горажде, Источни Дрвар, Источни Стари Град, Источни Мостар, Кнежево, Купрес, Модрича, Мркоњић Град, Осмаци, Пелагићево, Петровац, Приједор, Рогатица, Рудо, Теслић, Угљевик, Шековићи и Шипово.

- За ове локалне заједнице Пореска управа РС ће обрачун пореза за непокретности за 2017. годину вршити примјеном посљедње достављене одлуке - казали су из Пореске управе.

Како су нагласили, овако инертан приступ појединих локалних заједница спровођењу Закона о порезу на непокретности лани је и довео до пада наплате ове врсте пореза.

- Остаје нејасно зашто поједине општине и градови свјесно занемарују чињеницу да им је новим Законом о порезу на непокретности, који је у примјени од 1. јануара 2016. године, дата активнија улога у креирању пореских рачуна, посебно ако се узме у обзир да се ради о пореском приходу који у потпуности припада локалним заједницама - додали су из Пореске управе.

Из Градске управе Приједора су потврдили да ове одлуке нису доставили јер у овој години још није засједала Скупштина града, па прописе и нису могли усвојити.

Начелник општине Кнежево Горан Боројевић каже да су Пореској управи тек јуче послали одлуку о висини стопе пореза на непокретности.

- Одлучено је да висина стопе буде 0,05. У питању су само процедурални разлози, а одлука је усвојена још прије Нове године - истиче Боројевић.

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић потврдила је да су јуче имали сједницу Скупштине општине на којој је донесена одлука о висини стопе пореза за непокретности, а која износи 0,05 одсто.

- Пореској управи РС упутили смо ту одлуку. Општина Језеро је на привременом финансирању до краја марта 2017. године. Тек сад идемо у усвајање буџета, јер смо затекли прилично лоше стање. Није био усвојен ни буџет за 2016. и то нас је у свему успорило - додала је Ружичићева.

Начелник Купреса Гојко Шебез каже да је и у овој општини усвојена стопа од 0,05 одсто, која важи за цијелу општину.

- Имамо двије зоне, једну која је покривена регулационим планом и износи око пола хектара. Друга је изван тог плана, али стопа од 0,05 одсто вриједи за цијели Купрес - рекао је Шебез.

Начелник општине Шипово Милан Ковач потврдио је да су имали сједницу Скупштине 9. фебруара, на којој је усвојена одлука да најнижа стопа буде 0,05 одсто.

- Секретар Општинске управе је јуче завршио ту одлуку и послао је у току дана Пореској управи - каже Ковач.

Градишка

Скупштина општине Градишка послије једногодишње паузе усвојила је стопу пореза на непокретности за ову годину у износу од 0,15 одсто. План локалне управе је да се у 2017. години у буџет општине слије око милион марака.

Због блокаде локалног парламента у 2016. години власници некретнина нису плаћали овај порез, јер није била донесена одлука о висини стопе, због чега је изгубљено више од 700.000 КМ.

М. В.

Одлуку о висини стопе пореза на непокретности нису доставили:

Билећа

Ново Горажде

Језеро

Калиновик

Кнежево

Купрес

Мркоњић Град

Осмаци

Петровац

Приједор

Рогатица

Рудо

Шипово

Одлуку о висини вриједности непокретности по зонама за 2017. годину нису доставили:

Билећа

Братунац

Брод

Ново Горажде

Источни Дрвар

Источни Стари Град

Источни Мостар

Кнежево

Купрес

Модрича

Мркоњић Град

Осмаци

Пелагићево

Петровац

Приједор

Рогатица

Рудо

Теслић

Угљевик

Шековићи

Шипово

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана