Opština Istočno Novo Sarajevo u minusu 325.000 KM

Vedrana Kulaga
Opština Istočno Novo Sarajevo u minusu 325.000 KM

Banjaluka - Opština Istočno Novo Sarajevo dobila je negativno mišljenje od revizora, nakon što je utvrđeno da su prošlu godinu završili sa nepokrivenim deficitom od 325.000 maraka i da krediti i subvencije nisu potrošeni u skladu sa pravilima.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je u izvještaju o reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja Istočnog Novog Sarajeva analizirala poslovanje ne samo opštine već i javnih ustanova koje se finansiraju iz budžeta.

Revizijom je utvrđeno da iskazani podaci u finansijskim izvještajima ne predstavljaju finansijsko stanje, uspješnost i novčane tokove te da finansijski izvještaji Javne ustanove Sportsko-rekreativnog centra "Slavija" nisu obuhvaćeni izvještajima za korisnike budžeta opštine, što nije u skladu sa postojećim pravilnicima. Zbog toga su, između ostalog, za finansijsko poslovanje dobili negativno mišljenje.

Nadležni u opštini su, kako je navedeno u izvještaju revizora, stvarali obaveze iznad nivoa raspoloživih sredstava, što nije u skladu sa zakonom.

- Budžetski prihodi i primici iskazani su u iznosu od 6,80 miliona KM, a budžetski rashodi i izdaci u iznosu od 7,13 miliona KM, pa je ostvaren nepokriveni deficit tekućeg perioda od 325.328 maraka - navedeno je u izvještaju.

Prihodi su, kako je navedeno u izvještaju, potcijenjeni za 122.958 KM, a rashodi za 117.686 KM, a revizori su utvrdili odstupanja u vrijednosti i na drugim stavkama.

Opština je u dijelu koji se odnosi na usklađenost poslovanja sa propisima dobila mišljenje sa rezervom. Zamjereno im je i to što su "cijepali" pojedine nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, ali i to što kredit nisu koristili kako je trebalo.

- Kredit od 237.086 KM opština nije koristila u skladu sa definisanim namjenama i skupštinskom odlukom o kreditnom zaduženju - navedeno je u izvještaju.

Revizori su konstatovali i da je opština osnovala komunalno preduzeće "Rad" a. d., ali odlukom o osnivanju nije povjerila obavljanje komunalne djelatnosti navedenom preduzeću, što nije u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima.

- Ni podjela subvencija nije bila u skladu sa Programom podsticaja razvoja privrede i poljoprivrede, jer nisu definisani kriterijumi raspodjele na odgovarajući način, jedan broj zahtjeva za subvencije nije na odgovarajući način popunjen, a priložena dokumentacija nije adekvatna. Zapisnike o monitoringu dodijeljenog novca potpisala su dva umjesto pet članova komisije - naveli su revizori. Načelnik opštine Ljubiša Ćosić kazao je da će ispoštovati preporuke koje su dobili od revizije, ali i da stanje nije toliko loše kao što pokazuju nalazi.

- Imali smo grešaka prilikom knjiženja, što je uticalo i na krajnji rezultat, ali ćemo ih ispraviti. Kada je riječ o deficitu, on je najmanji u posljednjih nekoliko godina i nastojaćemo da u idućem periodu dođemo u plus - rekao je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana