Општина Источно Ново Сарајево у минусу 325.000 КМ

Ведрана Кулага
Општина Источно Ново Сарајево у минусу 325.000 КМ

Бањалука - Општина Источно Ново Сарајево добила је негативно мишљење од ревизора, након што је утврђено да су прошлу годину завршили са непокривеним дефицитом од 325.000 марака и да кредити и субвенције нису потрошени у складу са правилима.

Главна служба за ревизију јавног сектора РС је у извјештају о ревизији консолидованих финансијских извјештаја Источног Новог Сарајева анализирала пословање не само општине већ и јавних установа које се финансирају из буџета.

Ревизијом је утврђено да исказани подаци у финансијским извјештајима не представљају финансијско стање, успјешност и новчане токове те да финансијски извјештаји Јавне установе Спортско-рекреативног центра "Славија" нису обухваћени извјештајима за кориснике буџета општине, што није у складу са постојећим правилницима. Због тога су, између осталог, за финансијско пословање добили негативно мишљење.

Надлежни у општини су, како је наведено у извјештају ревизора, стварали обавезе изнад нивоа расположивих средстава, што није у складу са законом.

- Буџетски приходи и примици исказани су у износу од 6,80 милиона КМ, а буџетски расходи и издаци у износу од 7,13 милиона КМ, па је остварен непокривени дефицит текућег периода од 325.328 марака - наведено је у извјештају.

Приходи су, како је наведено у извјештају, потцијењени за 122.958 КМ, а расходи за 117.686 КМ, а ревизори су утврдили одступања у вриједности и на другим ставкама.

Општина је у дијелу који се односи на усклађеност пословања са прописима добила мишљење са резервом. Замјерено им је и то што су "цијепали" поједине набавке, што није у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, али и то што кредит нису користили како је требало.

- Кредит од 237.086 КМ општина није користила у складу са дефинисаним намјенама и скупштинском одлуком о кредитном задужењу - наведено је у извјештају.

Ревизори су констатовали и да је општина основала комунално предузеће "Рад" а. д., али одлуком о оснивању није повјерила обављање комуналне дјелатности наведеном предузећу, што није у складу са Законом о комуналним дјелатностима.

- Ни подјела субвенција није била у складу са Програмом подстицаја развоја привреде и пољопривреде, јер нису дефинисани критеријуми расподјеле на одговарајући начин, један број захтјева за субвенције није на одговарајући начин попуњен, а приложена документација није адекватна. Записнике о мониторингу додијељеног новца потписала су два умјесто пет чланова комисије - навели су ревизори. Начелник општине Љубиша Ћосић казао је да ће испоштовати препоруке које су добили од ревизије, али и да стање није толико лоше као што показују налази.

- Имали смо грешака приликом књижења, што је утицало и на крајњи резултат, али ћемо их исправити. Када је ријеч о дефициту, он је најмањи у посљедњих неколико година и настојаћемо да у идућем периоду дођемо у плус - рекао је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана