Од задруга и домова за игранке до рушевина

Сретен Митровић
Од задруга и домова за игранке до рушевина

Рогатица - Педесетих година прошлог вијека на подручју Рогатице, највећим дијелом физичком радном снагом уз волујске запреге и примитиван грађевински алат, изграђени су веома вриједни задружни домови у Сељанима, Гучеву, Месићима и Борикама, које је урушио зуб времена и једино обновом могу вратити сјећања на нека прошла и љепша времена.

Почетком осамдесетих година истог вијека захваљујући великом привредном визионару, покојном Стеви Обрадовићу, тадашњем директору УПИ-јеве Радне организације “Агрокомбинат”, домови у Сељанима, Гучеву и Борикама доживјели су адаптацију и враћени су намјени која је била вишеструка. Прије свега били су објекти за дјелатност из широке лепезе пословања “Агрокомбината”, који је био организован по угледу на “Агрокомерц” из Велике Кладуше.

Међутим, вријеме је учинило своје и задружни домови изгубили су значај. Дом у Месићима, који је био претворен у основну школу, однио је посљедњи рат, а због лоше приватизације некада великог и перспективног “Агрокомбината”, чија је вриједност имовине 2005. процијењена на више од 14 милиона марака, домови у Гучеву и Сељанима зјапе празни.

Слично је и са задружним домом на Борикама. Становници Борика и сви други којима је овај крај у срцу сматрају да би у што краћем времену требало интервенисати и спасти овај објекат, бар до нивоа да буде заустављено даље пропадање.

- Апелујем да спасимо дом, али наша мјесна заједница за то нема никаквих могућности. Грехота је и срамота да дом пропадне, јер су Борике по њему биле познате и у њему су некад биле канцеларије земљорадничке задруге, задружне продавнице, станови запослених, ветеринарска амбуланта, па чак и сједиште бивше општине Борике до 1958. године - рекао је предсједник мјесне заједнице Борике Дарко Недић.

Објекат је имао бурну историју. Почетком 1979. године у пожару је изгорио знатан дио крова централног објекта, уништена је столарија и велики дио инвентара. И тада су интервенисали из “Агрокомбината” и дому је удахнут нови живот, којим је живио до овогодишњих јануарских сњежних падавина, под чијим теретом је попустио кров и урушио се изнад сале у којој су некада била организована сијела, игранке, приредбе, зборови грађана и дочекиване нове године. Та сала својевремено је била и складиште за разне пољопривредне производе, љекобиље, вуну и другу робу.

Стечајни поступак

Стечајни поступак над “Агрокомбинатом” је у току код Окружног привредног суда у Источном Сарајеву, а стечајни управник Радомир Јокић из Теслића каже да се том поступку убрзо не назире крај.

- С обзиром на то, мимо уобичајене праксе, учинићемо све да, чим временске прилике дозволе, покушамо наћи средства да колико-толико буде саниран кров на дому и објекат као цјелина заштићен од даљег пропадања - рекао је Јокић. Истакао је да би био најсрећнији човјек када би био нађен купац за тај дом, али и домове у Сељанима и Гучеву, који као објекти имају изузетне вриједности са вишеструким могућностима употребе за село и пољопривреду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана