Od zadruga i domova za igranke do ruševina

Sreten Mitrović
Od zadruga i domova za igranke do ruševina

Rogatica - Pedesetih godina prošlog vijeka na području Rogatice, najvećim dijelom fizičkom radnom snagom uz volujske zaprege i primitivan građevinski alat, izgrađeni su veoma vrijedni zadružni domovi u Seljanima, Gučevu, Mesićima i Borikama, koje je urušio zub vremena i jedino obnovom mogu vratiti sjećanja na neka prošla i ljepša vremena.

Početkom osamdesetih godina istog vijeka zahvaljujući velikom privrednom vizionaru, pokojnom Stevi Obradoviću, tadašnjem direktoru UPI-jeve Radne organizacije “Agrokombinat”, domovi u Seljanima, Gučevu i Borikama doživjeli su adaptaciju i vraćeni su namjeni koja je bila višestruka. Prije svega bili su objekti za djelatnost iz široke lepeze poslovanja “Agrokombinata”, koji je bio organizovan po ugledu na “Agrokomerc” iz Velike Kladuše.

Međutim, vrijeme je učinilo svoje i zadružni domovi izgubili su značaj. Dom u Mesićima, koji je bio pretvoren u osnovnu školu, odnio je posljednji rat, a zbog loše privatizacije nekada velikog i perspektivnog “Agrokombinata”, čija je vrijednost imovine 2005. procijenjena na više od 14 miliona maraka, domovi u Gučevu i Seljanima zjape prazni.

Slično je i sa zadružnim domom na Borikama. Stanovnici Borika i svi drugi kojima je ovaj kraj u srcu smatraju da bi u što kraćem vremenu trebalo intervenisati i spasti ovaj objekat, bar do nivoa da bude zaustavljeno dalje propadanje.

- Apelujem da spasimo dom, ali naša mjesna zajednica za to nema nikakvih mogućnosti. Grehota je i sramota da dom propadne, jer su Borike po njemu bile poznate i u njemu su nekad bile kancelarije zemljoradničke zadruge, zadružne prodavnice, stanovi zaposlenih, veterinarska ambulanta, pa čak i sjedište bivše opštine Borike do 1958. godine - rekao je predsjednik mjesne zajednice Borike Darko Nedić.

Objekat je imao burnu istoriju. Početkom 1979. godine u požaru je izgorio znatan dio krova centralnog objekta, uništena je stolarija i veliki dio inventara. I tada su intervenisali iz “Agrokombinata” i domu je udahnut novi život, kojim je živio do ovogodišnjih januarskih snježnih padavina, pod čijim teretom je popustio krov i urušio se iznad sale u kojoj su nekada bila organizovana sijela, igranke, priredbe, zborovi građana i dočekivane nove godine. Ta sala svojevremeno je bila i skladište za razne poljoprivredne proizvode, ljekobilje, vunu i drugu robu.

Stečajni postupak

Stečajni postupak nad “Agrokombinatom” je u toku kod Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, a stečajni upravnik Radomir Jokić iz Teslića kaže da se tom postupku ubrzo ne nazire kraj.

- S obzirom na to, mimo uobičajene prakse, učinićemo sve da, čim vremenske prilike dozvole, pokušamo naći sredstva da koliko-toliko bude saniran krov na domu i objekat kao cjelina zaštićen od daljeg propadanja - rekao je Jokić. Istakao je da bi bio najsrećniji čovjek kada bi bio nađen kupac za taj dom, ali i domove u Seljanima i Gučevu, koji kao objekti imaju izuzetne vrijednosti sa višestrukim mogućnostima upotrebe za selo i poljoprivredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana