Невријеме поново задесило дио РС: Изгорјели апарати, усјеви преживјели

Милијана Латиновић
Невријеме поново задесило дио РС: Изгорјели апарати, усјеви преживјели

Бањалука - Стријелци "Противградне превентиве РС" у суботу су испалили 141 противградну ракету и тако растјерали црне облаке изнад Српске, а од посљедица леда сачували су многа домаћинства и усјеве.

Након тропског дана и температуре која је достизала 35 степени Целзијуса, РС је у послијеподневним часовима задесило олујно невријеме. На цијелом брањеном подручју дејствовало је 47 противградних станица, а највише ракета је испаљено на подручју Градишке, њих 29, у Приједору 28, а у Дервенти и Бањалуци по 27 ракета.

Пољопривредни произвођачи кажу да је најважније то што је противградна заштита на вријеме реаговала, па их невријеме није оставило у губицима. Ипак, многи становници бањалучког насеља Лауш нису могли да избјегну штету јер су им усљед удара грома прегорјели апарати за домаћинство.

- Гром је ударио у трафо-станицу и у неколико домаћинстава недалеко од станице покварили су се телевизори, компјутери и рисивери. Није било свеједно, људи су се уплашили, а дјеца поготово - рекао је предсједник мјесне заједнице Лауш 1 Небојша Матић и додао да су посљедице удара грома осјетили мјештани у улицама Душана Јокића, Карађорђевој, те Милорада Умјеновића.

За свега неколико минута пљусак је потопио и бањалучку улицу Крајишких бригада на западном транзиту гдје се излила канализација. Станарима, који су ужурбано спасавали аутомобиле и своје ствари, вода је допирала до кољена, а подруми су били под водом.

Невријеме је у општини Прњавор трајало десетак минута.

- Јак вјетар је поломио парадајз, оборио кукурузе, али, на сву срећу, није велика штета - рекао је један од мјештана у насељу Палачковци код Прњавора Блашко Земун.

Због нестабилног времена систем противградне заштите био је у пуној приправности и у општини Дервента, гдје се развио највећи градоносни облак. Из противградних станица у Дервенти истичу да се западно од ове општине развио највећи градоносни облак, ширине 25 километара. Олујно невријеме је захватило и Лијевче поље, а у неколико села падао је град.

- Киша је добродошла за усјеве, посебно за поврће и кукуруз. Мјестимично је падао град, али није било штете на усјевима - казао је пољопривредник Душко Бањац.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче да су стријелци противградне заштите били на нивоу задатка и сачували воће.

- На подручју Поткозарја није било чак ни кише, а што се тиче Градишке, ситуација је добра - рекао је Дојчиновић. Додаје да је од воћара са подручја Угљевика, гдје се простиру велики воћњаци, добио информацију да је воће и тамо сачувано од невремена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана