Na planini Sjemeć vode ni za lijeka

Radoje Tasić
Na planini Sjemeć vode ni za lijeka

VIŠEGRAD - Sjemeć kod Višegrada poznat je kao bezvodna planina. Na ogromnom prostranstvu pod livadama uokvirenim četinarima i rjeđe crnogoričnom šumom, na nadmorskoj visini od 1.000 metara, nalazi se samo nekoliko izvora vode za piće.

Vijekovima su se stočari na ovoj planini dovijali kako da napoje na hiljade ovaca i goveda.

Starina Budmir Ninković iz sela Kopita priča da su njegovi djedovi, kad ljeti presuši jedini izvor zvani Ponor, ovce i goveda gonili jednom dnevno pet-šest kilometara do prve lokve da ih tamo napoje.

- Znali su oni da to stoci nije dovoljno, da je bila žedna, ali ništa se drugo nije moglo preduzeti - kaže Ninković.

Budimirov sin Momir se bavi stočarstvom i u štali ima 30 goveda.

- Pa da bi se napojila stoka, mi je tjeramo do lokvi koje se nalaze u dubodolinama u šumi. To su ulegnuća u zemlji, sa nepropustivom glinom na dnu, gdje se voda sa okolnih brežuljaka sliva od snjegova ili u kišnom periodu i tu se zadržava kao u vještačkom rezervoaru - objašnjava Momir.

On ističe da se u lokvama napajaju i divlje životinje posebno divlje svinje, srne pa i medvjedi.

Zemljište gdje se nalaze lokve pripada Šumskom gazdinstvu "Panos" iz Višegrada pa seljaci ne mogu da ih oblikuju i po svojoj volji uređuju.

- U lokvama se godinama taloži mulj, raste rogoz i barske trave, tako da su neke od njih skoro neupotrebljive. Za nas stočare je prevelik posao da očistimo ova pojilišta, pa smo se obratili i opštini Višegrad da nam u tome pomogne - kaže Momir Ninković.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović sa zamjenikom Vinkom Drocom izašao je na teren i obišao improvizovana pojilišta ne Sjemeću.

- Mi smo spremni da pomognemo stočarima pa ćemo se obratiti Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu kako bismo od njega obezbijedili dio sredstava za ovaj projekat. Smatramo da se može naći novac da se lokve očiste mašinama i da se do njih prokopaju bezbjedniji prolazi za stoku - kaže Popović.

Lovci ćute

Seljaci na Sjemeću se ne mogu načuditi što se dosad nije oglasilo Udruženje lovaca koje mora biti zainteresovano za uzgoj i zaštitu divljači, pa i na način da im se, pored hrane u hranilištima, obezbijedi čista i zdrava voda na pojilištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana