На планини Сјемећ воде ни за лијека

Радоје Тасић
На планини Сјемећ воде ни за лијека

ВИШЕГРAД - Сјемећ код Вишеграда познат је као безводна планина. На огромном пространству под ливадама уоквиреним четинарима и рјеђе црногоричном шумом, на надморској висини од 1.000 метара, налази се само неколико извора воде за пиће.

Вијековима су се сточари на овој планини довијали како да напоје на хиљаде оваца и говеда.

Старина Будмир Нинковић из села Копита прича да су његови дједови, кад љети пресуши једини извор звани Понор, овце и говеда гонили једном дневно пет-шест километара до прве локве да их тамо напоје.

- Знали су они да то стоци није довољно, да је била жедна, али ништа се друго није могло предузети - каже Нинковић.

Будимиров син Момир се бави сточарством и у штали има 30 говеда.

- Па да би се напојила стока, ми је тјерамо до локви које се налазе у дубодолинама у шуми. То су улегнућа у земљи, са непропустивом глином на дну, гдје се вода са околних брежуљака слива од сњегова или у кишном периоду и ту се задржава као у вјештачком резервоару - објашњава Момир.

Он истиче да се у локвама напајају и дивље животиње посебно дивље свиње, срне па и медвједи.

Земљиште гдје се налазе локве припада Шумском газдинству "Панос" из Вишеграда па сељаци не могу да их обликују и по својој вољи уређују.

- У локвама се годинама таложи муљ, расте рогоз и барске траве, тако да су неке од њих скоро неупотребљиве. За нас сточаре је превелик посао да очистимо ова појилишта, па смо се обратили и општини Вишеград да нам у томе помогне - каже Момир Нинковић.

Начелник општине Вишеград Томислав Поповић са замјеником Винком Дроцом изашао је на терен и обишао импровизована појилишта не Сјемећу.

- Ми смо спремни да помогнемо сточарима па ћемо се обратити Министарству за пољопривреду, шумарство и водопривреду како бисмо од њега обезбиједили дио средстава за овај пројекат. Сматрамо да се може наћи новац да се локве очисте машинама и да се до њих прокопају безбједнији пролази за стоку - каже Поповић.

Ловци ћуте

Сељаци на Сјемећу се не могу начудити што се досад није огласило Удружење ловаца које мора бити заинтересовано за узгој и заштиту дивљачи, па и на начин да им се, поред хране у хранилиштима, обезбиједи чиста и здрава вода на појилиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана