Mladence časte male opštine

Danijela Stokanić
Mladence časte male opštine

Banjaluka - Parovi koji u Ljubinju, Nevesinju i Bileći stanu na "ludi kamen" od ovih opština će dobiti po 500, dok onima koji sudbonosno "da" izgovore u Kneževu ili Kalinoviku slijedi dar od 300 maraka.

Da bi zaustavile odlazak stanovništva u druge gradove i povećale natalitet, pojedine opštine u Srpskoj izdvajaju novac za svaki sklopljeni brak. Uglavnom, riječ je lokalnim zajednicama sa manjim brojem stanovnika, dok su bračni parovi u gradovima i većim opštinama uskraćeni za ovaj vid podrške. U opštini Ljubinje, gdje se ova praksa primjenjuje već godinama, kažu da osim Ljubinjaca brak u ovom mjestu sve češće sklapaju njihove "komšije".

- Novac za sklapanje braka smo počeli davati prije nekoliko godina da bismo spriječili odlazak stanovnika i povećali natalitet. Do samog uvođenja ove stimulativne mjere u Ljubinju je bilo veoma malo brakova i novorođenčadi. Međutim, mjere su urodile plodom i sad mnogi žele da se vjenčaju u Ljubinju - rekli su u ovoj opštini, koji stanovnike iz drugih opština časte sa 300 KM.

I u opštini Bileća je povećan broj sklopljenih brakova.

- Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da li je to posljedice tih naknada ili ne, ali je opština ostvarila cilj - rekli su u ovoj opštini.

Iako se u opštinsku kasu Kneževa već neko vrijeme ne sliva dovoljno novca, načelnik ove opštine Goran Borojević kaže da će za podršku formiranju porodice novca uvijek biti.

- U proteklom periodu bilo je problema kad je riječ o isplati ovog novca, ali će to uskoro biti riješeno. Za svaki sklopljeni brak opština će izdvajati 300 KM, a toliko dobija i svako novorođenče - rekao je Borojević.

Ove stimulativne mjere uvela je i opština Kalinovik, a bračni parovi dobijaju od 250 do 300 KM, što zavisi od broja sklopljenih brakova u toku godine.

U ovoj opštini dodaju da je naknada za novorođenčad 500 KM.

Međutim, u Banjaluci, Prijedoru i Doboju, kao i u mnogim drugim lokalnim zajednicama, bračni parovi nemaju ovu vrstu podrške, ali postoje druge stimulativne mjere.

Tako se u Prijedoru i Banjaluci organizuju kolektivna vjenčanja, a razne manifestacije poput, "Konferencija beba" ne manjkaju ni u drugim lokalnim zajednicama.

Da podrška mladim parovima dobro dođe potvrdili su i Brankica i Zdravko S. iz Kneževa, koji su prilikom sklapanja braka od ove opštine dobili 300 maraka.

- Taj novac smo uložili u nabavku kućnih aparata. Na početku zajedničkog života parovima je mnogo toga potrebno - rekli su ovi supružnici i poručili da bi se mladi još češće odlučivali na brak kada bi bilo više posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana