Младенце часте мале општине

Данијела Стоканић
Младенце часте мале општине

Бањалука - Парови који у Љубињу, Невесињу и Билећи стану на "луди камен" од ових општина ће добити по 500, док онима који судбоносно "да" изговоре у Кнежеву или Калиновику слиједи дар од 300 марака.

Да би зауставиле одлазак становништва у друге градове и повећале наталитет, поједине општине у Српској издвајају новац за сваки склопљени брак. Углавном, ријеч је локалним заједницама са мањим бројем становника, док су брачни парови у градовима и већим општинама ускраћени за овај вид подршке. У општини Љубиње, гдје се ова пракса примјењује већ годинама, кажу да осим Љубињаца брак у овом мјесту све чешће склапају њихове "комшије".

- Новац за склапање брака смо почели давати прије неколико година да бисмо спријечили одлазак становника и повећали наталитет. До самог увођења ове стимулативне мјере у Љубињу је било веома мало бракова и новорођенчади. Међутим, мјере су уродиле плодом и сад многи желе да се вјенчају у Љубињу - рекли су у овој општини, који становнике из других општина часте са 300 КМ.

И у општини Билећа је повећан број склопљених бракова.

- Не можемо са сигурношћу да тврдимо да ли је то посљедице тих накнада или не, али је општина остварила циљ - рекли су у овој општини.

Иако се у општинску касу Кнежева већ неко вријеме не слива довољно новца, начелник ове општине Горан Боројевић каже да ће за подршку формирању породице новца увијек бити.

- У протеклом периоду било је проблема кад је ријеч о исплати овог новца, али ће то ускоро бити ријешено. За сваки склопљени брак општина ће издвајати 300 КМ, а толико добија и свако новорођенче - рекао је Боројевић.

Ове стимулативне мјере увела је и општина Калиновик, а брачни парови добијају од 250 до 300 КМ, што зависи од броја склопљених бракова у току године.

У овој општини додају да је накнада за новорођенчад 500 КМ.

Међутим, у Бањалуци, Приједору и Добоју, као и у многим другим локалним заједницама, брачни парови немају ову врсту подршке, али постоје друге стимулативне мјере.

Тако се у Приједору и Бањалуци организују колективна вјенчања, а разне манифестације попут, "Конференција беба" не мањкају ни у другим локалним заједницама.

Да подршка младим паровима добро дође потврдили су и Бранкица и Здравко С. из Кнежева, који су приликом склапања брака од ове општине добили 300 марака.

- Тај новац смо уложили у набавку кућних апарата. На почетку заједничког живота паровима је много тога потребно - рекли су ови супружници и поручили да би се млади још чешће одлучивали на брак када би било више посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана