Масован помор рибе у Спречи

(Срна) А. Ј.
Масован помор рибе у Спречи

Петрово - Већа количина угинуле и ошамућене рибе током протеклог викенда уочена је у ријеци Спречи на подручју општина Грачаница и Петрово, а рибари тврде да је узрок помора загађење ове ријеке до којег, како кажу, долази неколико пута годишње.

Представник Еколошко-спортско-риболовног друштва "Дријенца" из Грачанице Алмир Ћелић каже да су рибари у недјељу примијетили веће јато мртве рибе као плута ријеком Спречом ка Добоју. Додао је да је уочена и знатна количина ошамућене рибе која спас тражи у приобаљу.

- Обавијестили смо надлежне кантоналне и федералне институције, а до загађења Спрече долази четири пута годишње у периоду када индустријска постројења око Лукавца испуштају отпадне воде - рекао је Ћелић и додао да, иако су загађивачи познати, на упућене захтјеве од надлежних институција нису добили конкретне одговоре, осим да је истрага против Н. Н. лица у току.

Секретар Спортско-риболовног удружења "Босна" Добој Здравко Радић каже да је по дојави рибара обишао Спречу у Петрову, те да се око ријеке осјети мирис хемијских једињења. Рекао је да због формираног леда на појединим дијеловима у ријеци није уочио угинулу рибу, али је код колектора комуналних отпадних вода примијетио јато риба.

- Ово указује на загађење и да риба тражи мјесто са дотоком свјеже воде - каже Радић.

Радић и Ћелић додају да загађење Спрече пријети да уништи живи свијет у води и да ову ријеку претвори у индустријски отпадни канал, што би изазвало еколошку катастрофу. 

У Републичком инспекторату РС кажу да нису запримили пријаву о загађењу ријеке, те да нису изашли на терен. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана