Masovan pomor ribe u Spreči

(Srna) A. J.
Masovan pomor ribe u Spreči

Petrovo - Veća količina uginule i ošamućene ribe tokom proteklog vikenda uočena je u rijeci Spreči na području opština Gračanica i Petrovo, a ribari tvrde da je uzrok pomora zagađenje ove rijeke do kojeg, kako kažu, dolazi nekoliko puta godišnje.

Predstavnik Ekološko-sportsko-ribolovnog društva "Drijenca" iz Gračanice Almir Ćelić kaže da su ribari u nedjelju primijetili veće jato mrtve ribe kao pluta rijekom Sprečom ka Doboju. Dodao je da je uočena i znatna količina ošamućene ribe koja spas traži u priobalju.

- Obavijestili smo nadležne kantonalne i federalne institucije, a do zagađenja Spreče dolazi četiri puta godišnje u periodu kada industrijska postrojenja oko Lukavca ispuštaju otpadne vode - rekao je Ćelić i dodao da, iako su zagađivači poznati, na upućene zahtjeve od nadležnih institucija nisu dobili konkretne odgovore, osim da je istraga protiv N. N. lica u toku.

Sekretar Sportsko-ribolovnog udruženja "Bosna" Doboj Zdravko Radić kaže da je po dojavi ribara obišao Spreču u Petrovu, te da se oko rijeke osjeti miris hemijskih jedinjenja. Rekao je da zbog formiranog leda na pojedinim dijelovima u rijeci nije uočio uginulu ribu, ali je kod kolektora komunalnih otpadnih voda primijetio jato riba.

- Ovo ukazuje na zagađenje i da riba traži mjesto sa dotokom svježe vode - kaže Radić.

Radić i Ćelić dodaju da zagađenje Spreče prijeti da uništi živi svijet u vodi i da ovu rijeku pretvori u industrijski otpadni kanal, što bi izazvalo ekološku katastrofu. 

U Republičkom inspektoratu RS kažu da nisu zaprimili prijavu o zagađenju rijeke, te da nisu izašli na teren. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana