Купце не мами ни ниска цијена рањеника

Анита Јанковић-Речевић
Купце не мами ни ниска цијена рањеника

Бањалука - Традиционални свињокољ и припрема кобасица, сувог меса и чварака полако се захуктавају, а сточари истичу да продаја товљеника иде лоше упркос повољним цијенама.

Припрема месних деликатеса за зиму вјековни је обичај на нашим просторима и баш у овом дијелу године узгајивачи свиња очекују добру зараду, али ове године, истичу, немају разлога за радост.   

- Иако су цијене на нивоу прошлогодишњих и крећу се од 2,60 до три КМ по килограму живе ваге, што је веома повољно у односу на раније године, откуп је слаб. Свиње купују углавном клаоничари, а становници слабо - прича предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић.

Сточари сматрају да је кривац за слабу потражњу топло вријеме које је обиљежило протекле седмице, те се надају да ће се с падом температуре повећати продаја.

Маљчић наводи да ускоро очекују ниже цијене рањеника јер су они већ појефтинили у Србији и Хрватској, због пада извоза свињетине из Европске уније у азијске земље.

- Вјерујемо да ће до децембра и код нас доћи до појефтињења, јер клаоничари увозе абнормалне количине свиња. Само преко Градишке увезу по 16 шлепера рањеника седмично - прича Маљчић и наводи да се цијена прасића креће од три до 3,5 марака по килограму живе ваге.

Према његовим ријечима, на додатни пад цијена товљеника могла би утицати и свињска куга која се појавила у Чешкој, Мађарској и Украјини, па земље у њиховом окружењу спуштају цијене да се ријеше свиња.

- Скандинавске земље већ су забраниле увоз с њиховог тржишта и ми смо у страху да би њихови товљеници могли завршити код нас, због чега апелујемо на надлежне да забране увоз из ризичних земаља - рекао је Маљчић.

Власник фарме „Зеленгај“ из Ламинаца код Градишке Ранко Сарајлић, који годишње утови око 2.500 свиња, истиче да није задовољан ни продајом ни цијеном. 

- Велики клаоничари откупљују свиње за 2,5 КМ по килограму плус ПДВ, што је испод цијене. Ресорно министарство нам је обећало 40 КМ подстицаја по утовљеној продатој свињи и ако нам испате тај новац, преживјећемо. У супротном ће бити тешко - рекао је Сарајлић. Истакао је да је велика потражња изостала јер грађани могу да полутке свиња купе у тржним центрима по знатно нижим цијенама.

- Они то месо увозе из разних подручја, дају га јефтино па је наше домаће тешко конкурентно - прича Сарајлић.

У ветеринарским амбулантама истичу да дневно прегледају тек неколико узорака меса.

- Људи слабо доносе месо на анализу. Број прегледаних узорака је у односу на прије десет година смањен за 50 одсто - каже власник ветеринарске амбуланте „Кршић“ из Котор Вароша Радиша Кршић. Додао је да је цијена прегледа ове сезоне код њих скупља за двије марке.

- Преглед меса на трихинелозу сада кошта осам КМ. Нову цијену наметнула је Ветеринарска комора РС - каже Кршић. 

У Ветеринарској амбуланти „Крнета“ из Александровца код Лакташа појашњавају да је Ветеринарска комора од ове године прописала цијену од осам до десет КМ по прегледаном узорку.  

- Ми још преглед наплаћујемо седам КМ. Гужви за сада нема, али очекујемо да ускоро буде више посла - навела је ветеринар у овој амбуланти Љиљана Дрљача.

Анализа

У Ветеринарском институту „Др Васо Бутозан“ апелују на домаћине да након клања свиња месо обавезно однесу на преглед. 

- Трихинелоза је паразитска болест која најчешће напада свиње, а конзумирањем зараженог меса болест се пренеси на људе, због чега је важно да се месо прегледа - рекла је ветеринар из Института Виолета Сантрач и додала да на преглед треба доставити узорак мишићне дијафрагме.

Цијене

Товљеници  2,60 - 3

Прасићи      3 - 3,50

(у КМ по килограму живе ваге)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана