Kraj političke krize u Srpcu

Danijela Stokanić
Kraj političke krize u Srpcu

Srbac - Skupština opštine Srbac, na kojoj će, između ostalog, odbornicima na usvajanje biti ponuđen i budžet za 2016. godinu, biće održana do kraja marta.

Rekao je ovo u petak za "Glas Srpske" predsjednik Skupštine opštine Srbac Zoran Đukić i dodao da redovna sjednica ovog parlamenta nije održana još od aprila prošle godine.

- Na sjednici će, pored prijedloga budžeta za ovu godinu, biti razmatrane osnove ekonomske politike i druga važnija dokumenta koja su od značaja za stanovnike Srpca - rekao je Đukić.

On je naveo da je kriza u parlamentu nastala zbog odbornika SNSD-a i DNS-a, koji u aprilu prošle godine, kako kaže, nisu na vrijeme dostavili materijal, prelažući smjenu načelnika, direktora i drugih.

- S druge strane, dio odbornika nije mogao razmatrati ni napraviti pripremu za Skupštinu, zbog čega su odlučili da ne dođu. Kao predsjedavajući pojavio sam se na toj Skupštini i predlagao sam da prolongiramo zasjedanje za 15 dana da bismo je uveli u pravne tokove. Međutim, oni nisu pristali, jer su se plašili da će izgubiti skupštinsku većinu i održali su je bez mene, sekretara i pečata, gdje su dogovorili te smjene - rekao Đukić.

Dodao je da se nakon toga obratio Vrhovnom sudu RS, koji ga je zadržao na ovoj funkciji.

S druge strane predsjednik srbačkog SNSD-a Mlađan Dragosavljević kaže da je u nekoliko navrata pozvao Đukića da sazove u što kraćem roku redovnu sjednicu parlamenta.

- Budući da je Vrhovni sud uvažio Đukićevu žalbu i vratio predmet na ponovno odlučivanje Okružnom sudu, ovaj proces će potrajati, a građani ne mogu čekati, jer je društveni život mjesecima paralisan. Spremni smo da sjednemo za sto i pokušamo usvojiti budžet. O njegovom nacrtu će se naš odbornički klub morati i te kako pitati, jer imamo 13 od ukupno 25 odbornika u Skupštini - rekao je Dragosavljević.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju će se na dnevnom redu morati ponovo naći pokretanje opoziva za smjenu načelnika Srpca Drage Ćirića, što je osporeno na sjednici 9. aprila prošle godine.

- Najveća odgovornost za blokadu parlamenta trenutno leži na načelniku i predsjedniku Skupštine, koji imaju mogućnost da pripreme sjednicu, ali to izgleda ne žele. Vjerovatno iz razloga što ih trenutno u parlamentu od 25 odbornika podržavaju svega dva odbornika SP-a, čiji su oni članovi, a povjerenje su im uskratili čak i odbornici SDS-a, NDP-a i PDP-a i zato se boje njenog održavanja - istakao je Dragosavljević.

Prema riječima Dragosavljevića, za čelno mjesto u opštini Srbac u predstojećim lokalnim izborima boriće se i kandidat SNSD-a, a to je Vladimir Gužvić.

- Računamo da će prijedlog SNSD-a, u bilo kojoj kombinaciji biti kandidat za načelnika - rekao je Dragosavljević.

I pored toga, SNSD vodi pregovore sa SP-om o zajedničkom učešću na predstojećim lokalnim izborima u koaliciji sa DNS-om, ali ova saradnja još nije definisana.

Neisplaćeno 14 plata

Centar za kulturu i sport iz Srpca proslavio je krsnu slavu Sveta tri jerarha u teškim finansijskim uslovima.

Ova ustanova se nalazi pod blokadom Poreske uprave RS zbog neplaćenih doprinosa, a radnici nisu dobili čak 14 plata.

Posljednju platu su primili još u avgustu, kada im je isplaćen lični dohodak za novembar 2014. godine. U takvim okolnostima slavu su proslavili uz pomoć donatora i prijatelja ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana