Крај политичке кризе у Српцу

Данијела Стоканић
Крај политичке кризе у Српцу

Србац - Скупштина општине Србац, на којој ће, између осталог, одборницима на усвајање бити понуђен и буџет за 2016. годину, биће одржана до краја марта.

Рекао је ово у петак за "Глас Српске" предсједник Скупштине општине Србац Зоран Ђукић и додао да редовна сједница овог парламента није одржана још од априла прошле године.

- На сједници ће, поред приједлога буџета за ову годину, бити разматране основе економске политике и друга важнија документа која су од значаја за становнике Српца - рекао је Ђукић.

Он је навео да је криза у парламенту настала због одборника СНСД-а и ДНС-а, који у априлу прошле године, како каже, нису на вријеме доставили материјал, прелажући смјену начелника, директора и других.

- С друге стране, дио одборника није могао разматрати ни направити припрему за Скупштину, због чега су одлучили да не дођу. Као предсједавајући појавио сам се на тој Скупштини и предлагао сам да пролонгирамо засједање за 15 дана да бисмо је увели у правне токове. Међутим, они нису пристали, јер су се плашили да ће изгубити скупштинску већину и одржали су је без мене, секретара и печата, гдје су договорили те смјене - рекао Ђукић.

Додао је да се након тога обратио Врховном суду РС, који га је задржао на овој функцији.

С друге стране предсједник србачког СНСД-а Млађан Драгосављевић каже да је у неколико наврата позвао Ђукића да сазове у што краћем року редовну сједницу парламента.

- Будући да је Врховни суд уважио Ђукићеву жалбу и вратио предмет на поновно одлучивање Окружном суду, овај процес ће потрајати, а грађани не могу чекати, јер је друштвени живот мјесецима паралисан. Спремни смо да сједнемо за сто и покушамо усвојити буџет. О његовом нацрту ће се наш одборнички клуб морати и те како питати, јер имамо 13 од укупно 25 одборника у Скупштини - рекао је Драгосављевић.

Према његовим ријечима, у том случају ће се на дневном реду морати поново наћи покретање опозива за смјену начелника Српца Драге Ћирића, што је оспорено на сједници 9. априла прошле године.

- Највећа одговорност за блокаду парламента тренутно лежи на начелнику и предсједнику Скупштине, који имају могућност да припреме сједницу, али то изгледа не желе. Вјероватно из разлога што их тренутно у парламенту од 25 одборника подржавају свега два одборника СП-а, чији су они чланови, а повјерење су им ускратили чак и одборници СДС-а, НДП-а и ПДП-а и зато се боје њеног одржавања - истакао је Драгосављевић.

Према ријечима Драгосављевића, за челно мјесто у општини Србац у предстојећим локалним изборима бориће се и кандидат СНСД-а, а то је Владимир Гужвић.

- Рачунамо да ће приједлог СНСД-а, у било којој комбинацији бити кандидат за начелника - рекао је Драгосављевић.

И поред тога, СНСД води преговоре са СП-ом о заједничком учешћу на предстојећим локалним изборима у коалицији са ДНС-ом, али ова сарадња још није дефинисана.

Неисплаћено 14 плата

Центар за културу и спорт из Српца прославио је крсну славу Света три јерарха у тешким финансијским условима.

Ова установа се налази под блокадом Пореске управе РС због неплаћених доприноса, а радници нису добили чак 14 плата.

Посљедњу плату су примили још у августу, када им је исплаћен лични доходак за новембар 2014. године. У таквим околностима славу су прославили уз помоћ донатора и пријатеља установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана