Jeftinije takse i brže dozvole impuls za razvoj opštine Gradiška

Milan Vujić
Jeftinije takse i brže dozvole impuls za razvoj opštine Gradiška

Gradiška - Lokalna uprava u Gradišci smanjila je komunalne i administrativne takse do 40 odsto i prepolovila čekanje na dozvole, čime je dat konkretan impuls za poboljšanje poslovne klime u ovoj opštini.

Odluka o smanjenju taksi, kao i niz pratećih propisa koji imaju za cilj jednostavnije administrativne postupke, te kraće rokove postupanja po zahtjevima stranaka, a koje je Skupština opštine Gradiška usvojila na zasjedanju u julu, na godišnjem nivou donijeće uštede od oko 177.500 KM.

Radi se o preporukama iz projekta "LIFE" kojim se skraćuju rokovi i broj potrebnih dokumenta za pokretanje administrativnih postupaka pred opštinskim službama.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove u Gradišci Branislav Savić rekao je da su u oblasti javnih površina takse smanjene od 30 do 40 odsto.

- Iako je smanjenje taksi direktan trošak opštine, mi ćemo na druge načine pokušati doći do tih sredstava. Ovi troškovi neće ugroziti budžet, a za svakog pojedinca imaće pozitivan efekat - istakao je Savić.

Naglasio je da je cilj da se smanjenjem iznosa opštinskih taksa olakša položaj svih građana, a posebno samostalnih preduzetnika, te da se omogući da što jednostavnije i sa manjim troškovima pribave određena odobrenja.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da su zahvaljujući projektu "LIFE" pojednostavljene administrativne procedure izdavanja dozvola, saglasnosti i odobrenja, jer se u praksi pokazalo da upravo način pribavljanja predmetne dokumentacije najviše odbija investitore.

- Od velikog značaja je i to što će Svjetska banka na svim svojim forumima prezentovati potencijale investiranja na području opštine Gradiška - naglasio je Adžić.

Bašte kafića

Branislav Savić je podsjetio da je za postavljanje ljetnih bašta ispred ugostiteljskih objekata u prvoj zoni po kvadratnom metru do sada taksa bila deset KM, a sad je šest, a u drugoj zoni umjesto osam KM, taksa sada iznosi pet maraka. U trećoj zoni, umjesto šest KM za postavljanje bašta po kvadratnom metru, ugostitelji sada treba da plate četiri marke. U četvrtoj zoni, umjesto četiri, taksa sada iznosi dvije marke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana