Јефтиније таксе и брже дозволе импулс за развој oпштине Градишка

Милан Вујић
Јефтиније таксе и брже дозволе импулс за развој oпштине Градишка

Градишка - Локална управа у Градишци смањила је комуналне и административне таксе до 40 одсто и преполовила чекање на дозволе, чиме је дат конкретан импулс за побољшање пословне климе у овој општини.

Одлука о смањењу такси, као и низ пратећих прописа који имају за циљ једноставније административне поступке, те краће рокове поступања по захтјевима странака, а које је Скупштина општине Градишка усвојила на засједању у јулу, на годишњем нивоу донијеће уштеде од око 177.500 КМ.

Ради се о препорукама из пројекта "LIFE" којим се скраћују рокови и број потребних документа за покретање административних поступака пред општинским службама.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове у Градишци Бранислав Савић рекао је да су у области јавних површина таксе смањене од 30 до 40 одсто.

- Иако је смањење такси директан трошак општине, ми ћемо на друге начине покушати доћи до тих средстава. Ови трошкови неће угрозити буџет, а за сваког појединца имаће позитиван ефекат - истакао је Савић.

Нагласио је да је циљ да се смањењем износа општинских такса олакша положај свих грађана, а посебно самосталних предузетника, те да се омогући да што једноставније и са мањим трошковима прибаве одређена одобрења.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић истакао је да су захваљујући пројекту "LIFE" поједностављене административне процедуре издавања дозвола, сагласности и одобрења, јер се у пракси показало да управо начин прибављања предметне документације највише одбија инвеститоре.

- Од великог значаја је и то што ће Свјетска банка на свим својим форумима презентовати потенцијале инвестирања на подручју општине Градишка - нагласио је Аџић.

Баште кафића

Бранислав Савић је подсјетио да је за постављање љетних башта испред угоститељских објеката у првој зони по квадратном метру до сада такса била десет КМ, а сад је шест, а у другој зони умјесто осам КМ, такса сада износи пет марака. У трећој зони, умјесто шест КМ за постављање башта по квадратном метру, угоститељи сада треба да плате четири марке. У четвртој зони, умјесто четири, такса сада износи двије марке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана