Градишка: Руководилац вртића Лепа Радић у уторком професор,сриједом директор

Милан Вујић
Градишка: Руководилац вртића Лепа Радић у уторком професор,сриједом директор

Градишка - Вршилац дужности директора предшколске установе "Лепа Радић" Градишка, Миле Шеатовић није желио да одустане од два радна мјеста, па је поред обављања ове функције радио и као наставник историје у Основној школи "Петар Кочић" у Новој Тополи.

Иако је на двије столице провео само један дан, Шеатовићев потез је подигао прашину у општини Градишка.

Он је на чело вртића дошао прије двије године као кадар СДС-а, док је са школом потписао споразум који подразумијева да се послије истицања директорског мандата може вратити у наставу.

Како сазнајемо Шеатовић је одлуку о оставци саопштио Управном одбору ЈПУ "Лепа Радић" и начелнику општине Зорану Латиновићу, како би могао да ради као наставник. Међутим, послије проведеног дана у школи, он се изненада поново вратио у вртић и наставио са обављањем директорске функције.

Како "Глас Српске" сазнаје, Шеатовић је у уторак одржао часове у школи, а већ јуче, упркос томе што је поднио оставку, у вртићу је поново засјео у директорску фотељу.

Нова скупштинска већина коју чине одборници СНСД-а, ДНС-а и Изворног СДС-а, Шеатовића је са мјеста директора вртића смијенила 23. фебруара на ванредној сједници локалног парламента и именовала Сузану Илић. Међутим, до данас примопредаја дужности директора и Управног одбора ове предшколске установе није обављена, јер се Шеатовић и смијењени УО не слажу са процедурама смјене.

Директор ОШ "Петар Кочић" у Новој Тополи Радивој Поповић појашњава да је до компликације дошло јер се Шеатовић у Пореској управи не може одјавити са мјеста директора вртића због техничких разлога. Наиме, Скупштина треба Шеатовића да разријеши дужности, али је то у овом тренутку немогуће јер је локални парламент у блокади.

- Главни проблем је то што је Шеатовић током распуста најавио да се враћа у школу и ми смо га уврстили у програм наставе. Он је први дан школе одржао час али се не може увести у радни однос јер се још води као радник вртића. Шеатовић не може да предаје у школи док се тај процес не оконча тако да смо нашли привремену замјену - рекао је Поповић.

Он је додао да је одмах након првог дана школе закључено да се Шеатовић из техничких разлога не може одјавити.

Начелник Зоран Латиновић каже да је Шеатовић због здравствених проблема поднио оставку на мјесто директора, али да имају проблем са његовим разрјешењем. Према Латиновићевим ријечима истовремено постоји могућност да УО именује в.д. директора из реда запослених службеника, који ће бити овлашћен да организује процес рада.

- С обзиром на то да је установа на трезору општине, значи немамо никаквих финансијских ограничења и надамо се да је тамо доста људи способно и кадро да организује процес рада. Та чињеница се сигурно неће негативно одразити на бригу о предшколској популацији - истакао је Латиновић.

Он напомиње да Шеатовић има потписан споразум са школом у којој је прије радио на основу чега ће се одјавити се из предшколске установе и повезати радни стаж у школи.

- На нама јесте да скупштина именује вршиоца дужности и да кроз конкурс дођемо до именовања директора установе - истакао је Латиновић.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић је истакао да је директор ОШ "Петар Кочић" одбио да прими Шеатовића све док не буде имао уредна документа да је одјављен у вртићу "Лепа Радић".

- У Градишци је тај проблем присутан од фебруара када је нова скупштинска већина именовала новог директора и разријешила Шеатовића. Скупштина је та која именује вршиоца дужности, а не Управни одбор установе, тако да улазећи у именовање новог директора од стране УО још ће се више закомпликовати ситуација  - нагласио је Малешевић.

Шеатовић је јуче само кратко одговорио да ради у вртићу не желећи ништа више да коментарише.

Грубо кршење закона

Предсједник Скупштине општине Градишка Урош Граховац каже да је ријеч о још једном грубом кршењу закона од стране начелника општине за које ће, како је истакао, највјероватније одговарати.

- Скупштина општине именује и разрјешује директора предшколске установе "Лепа Радић" и то није у надлежности Управног одбора. Све што би урадили било би нелегално и незаконито - нагласио је Граховац и додао да су јуче у "Службеном гласнику општине Градишка" објављена сва разрјешења и именовања управних и надзорних одбора и директора јавних установа.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана