Грац адреса за нова знања младих Прњаворчана

Бране Радуловић
Грац адреса за нова знања младих Прњаворчана

Прњавор - Након што су завршили школовање у прњаворској Гимназији, седморо младих Прњаворчана одлучило је да до академског звања стигне у Аустрији.

Александар Илишковић, Славен Гајанин, Бојана Шиканић, Александар Петровић, Ђурђина Кнежевић, Марко Врховац и Николина Живковић одабрали су Грац као град у коме ће остати наредних неколико година. Почетак у другој држави, пропраћен другачијим начином живота, није био нимало једноставан, али никоме од седморо младих није падало на памет да одустане и врати се родном крају.

- Први сусрет са Аустријом био је повољан. Друго говорно подручје није нам много засметало, јер нам је познавање енглеског језика олакшало прве мјесеце боравка у новој средини. Ипак, почетак школовања морали смо да одгодимо за извјесно вријеме, јер је било неопходно да савладамо њемачки језик - прича Илишковић, један од чланова прњаворске седморке жељне нових сазнања и напредовања у области коју су одабрали као будућу професију.

Млади Прњаворчани брзо су се аклиматизовали и кренули на предавања. Имали су довољно времена и да упознају град и стекну прва пријатељства.

- У Грацу живи, ради или се школује велики број Срба, Хрвата, Словенаца, али и Румуна, Бугара, Грка... Наш језик може се чути на сваком кораку, што нам понекад доноси  комотнији осјећај, као да смо у родном крају. Према првим утисцима, нисмо се преварили у избору средине у којој желимо да стекнемо академско образовање, али и добијемо  значајно животно искуство - каже Илишковић.

Храна

Прњаворски студенти кажу да се убрзо након пресељења у Грац јавила и носталгија за родним крајем, родбином,  пријатељима, али и за домаћом трпезом.

- И кухиња је овдје у Аустрији другачија, а нама је првих мјесеци највише недостајао преснац, који су припремале наше мајке. Ипак, навикли смо на нови мени па смо већ на себе "налијепили" нове килограме - каже Александар Илишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана