Grac adresa za nova znanja mladih Prnjavorčana

Brane Radulović
Grac adresa za nova znanja mladih Prnjavorčana

Prnjavor - Nakon što su završili školovanje u prnjavorskoj Gimnaziji, sedmoro mladih Prnjavorčana odlučilo je da do akademskog zvanja stigne u Austriji.

Aleksandar Ilišković, Slaven Gajanin, Bojana Šikanić, Aleksandar Petrović, Đurđina Knežević, Marko Vrhovac i Nikolina Živković odabrali su Grac kao grad u kome će ostati narednih nekoliko godina. Početak u drugoj državi, propraćen drugačijim načinom života, nije bio nimalo jednostavan, ali nikome od sedmoro mladih nije padalo na pamet da odustane i vrati se rodnom kraju.

- Prvi susret sa Austrijom bio je povoljan. Drugo govorno područje nije nam mnogo zasmetalo, jer nam je poznavanje engleskog jezika olakšalo prve mjesece boravka u novoj sredini. Ipak, početak školovanja morali smo da odgodimo za izvjesno vrijeme, jer je bilo neophodno da savladamo njemački jezik - priča Ilišković, jedan od članova prnjavorske sedmorke željne novih saznanja i napredovanja u oblasti koju su odabrali kao buduću profesiju.

Mladi Prnjavorčani brzo su se aklimatizovali i krenuli na predavanja. Imali su dovoljno vremena i da upoznaju grad i steknu prva prijateljstva.

- U Gracu živi, radi ili se školuje veliki broj Srba, Hrvata, Slovenaca, ali i Rumuna, Bugara, Grka... Naš jezik može se čuti na svakom koraku, što nam ponekad donosi  komotniji osjećaj, kao da smo u rodnom kraju. Prema prvim utiscima, nismo se prevarili u izboru sredine u kojoj želimo da steknemo akademsko obrazovanje, ali i dobijemo  značajno životno iskustvo - kaže Ilišković.

Hrana

Prnjavorski studenti kažu da se ubrzo nakon preseljenja u Grac javila i nostalgija za rodnim krajem, rodbinom,  prijateljima, ali i za domaćom trpezom.

- I kuhinja je ovdje u Austriji drugačija, a nama je prvih mjeseci najviše nedostajao presnac, koji su pripremale naše majke. Ipak, navikli smo na novi meni pa smo već na sebe "nalijepili" nove kilograme - kaže Aleksandar Ilišković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana