Гојко Шебез, начелник општине Купрес у Републици Српској: Без воде се гаси и најмања искра живота

Милијана Латиновић
Гојко Шебез, начелник општине Купрес у Републици Српској: Без воде се гаси и најмања искра живота

Највећи проблем с којим се боримо деценијама је снабдијевање водом, јер општина нема изграђен водовод, па мјештани овог краја и данас, у 21. вијеку, пију кишницу, коју са кровова скупљају у бунаре.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" начелник општине Купрес РС Гојко Шебез и додао да ће се без воде, за десетак година, у овом крају угасити и најмања искра живота.

- За рјешавање овог проблема требала би нам четири милиона марака, а ми тај новац немамо. Написали смо пројекат за копање бунара, према којем би на дубини од око 400 метара требало да буде вода, али без новца за реализацију то ће остати само мртво слово на папиру - рекао је Шебез.

* ГЛАС: Како живе становници општине Купрес РС?

ШЕБЕЗ: Тешко се живи овдје. Привредну инфраструктуру ни раније нисмо имали, а у рату је уништен сваки педаљ овог краја. Из избјеглиштва смо се 1996. вратили на голу ледину и живот почели испочетка. Фабрика немамо, само пилану, која запошљава више радника из других општина него одавде.

* ГЛАС: Шта општина ради да побољша статус становника и да људи не одлазе са овог простора?

ШЕБЕЗ: Општина сама без подршке шире заједнице није у могућности да било шта уради. Буџет за ову годину износи 285.000 КМ, ни за десет година с тим износом не можемо ријешити наш највећи проблем, а то је снабдијевање водом.

* ГЛАС: Колики су приходи општине и има ли новца за инвестирање? Који пројекат је посљедњи реализован?

ШЕБЕЗ: Приходи од индиректних пореза износе око 140.000, такса од шума 57.000, а грант Владе РС је око 45.000 КМ. Посљедњи пројекат који смо договорили са ИФАД фондом и за који је недавно расписан тендер је асфалтирање два километра пута. Очекујем да ће до краја ове године то бити завршено. Наш буџет нема развојну компоненту, скоро 50.000 КМ издвајамо за социјалу, затим за плате седам радника у општини, тако да новца за инвестиције немамо.

* ГЛАС: Да ли инвеститори долазе у Купрес РС и шта је по Вашем мишљењу потребно урадити да ситуација на том плану буде поправљена?

ШЕБЕЗ: Први и основни фактор од којег зависи и долазак инвеститора јесте вода. Сви потенцијални инвеститори окрећу леђа од нас када чују да немамо воду. Без рјешења тог проблема тешко да ћемо било шта више учинити за опстанак општине.

* ГЛАС: Према подацима Завода за статистику Српске у 2017. години у Купресу РС било је 38 запослених од око 300 становника, од чега живе мјештани ове општине?

ШЕБЕЗ: Већина становника живи од пољопривреде. Међутим, вода је и за њих највећи проблем, поготово љети. Имали смо и Шумско газдинство, али је оно реорганизацијом унутар предузећа "Шуме РС" припојено Шумском газдинству "Горица" у Шипову. Много би нам значило да газдинство буде враћено општини, како због запошљавања радника тако и за побољшање прихода од експлоатације шуме.

* ГЛАС: Већина домаћинстава има само једног члана, колико општина издваја за младе брачне парове и да ли и на који начин подстичете рађање дјеце?

ШЕБЕЗ: За сваку новорођену бебу исплаћујемо 300 КМ једнократне помоћи, али нажалост беба је све мање у нашој општини. Друге помоћи за младе брачне парове немамо.

* ГЛАС: На подручју општине лани је рођена само једна беба, а у 2016. двије, какве су прогнозе за будућност?

ШЕБЕЗ: Судећи по томе да је у општини претежно старије становништво, прогнозе за будућност нису добре. Ријетки су се вратили на пријератна огњишта. Примјера ради 2006. године имали смо 600 становника, а сада нас је дупло мање.

* ГЛАС: Колико Влада РС излази у сусрет општини, на који начин вам је у посљедње вријеме помогла?

ШЕБЕЗ: Проблеме у локалним заједницама треба системски рјешавати, а не по принципу колико јеси или ниси близак одређеном министру или политичкој странци. Нисмо нешто пуно од Владе ни тражили. Од Министарства финансија добили смо новац за модернизацију путне мреже.

Комшије

* ГЛАС: Како сарађујете са сусједним општинама и у чему се сарадња огледа?

ШЕБЕЗ: Имамо релативно коректну сарадњу са федералном општином Купрес. С обзиром на то да смо прије рата били једна општина, матичне књиге су биле код нас. Један дио смо им уступили прије десетак година, а у току су разговори и за преостале књиге. Тензија никаквих нема. С друге стране граничимо са општином Шипово и могу рећи да се у много чему на њих ослањамо, посебно када је ријеч о инспекцијским пословима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана