Дружење на пола пута

Глас Српске
Дружење на пола пута

Кнежево - На рјечици Угар, надомак Кнежева, у суботу су се традиционално, на неформалном дружењу, окупили највиши званичници БиХ, а састали су се на пола пута, између Бањалуке и Сарајева.

Присутни су били домаћи политичари, стране дипломате, угледни грађани БиХ, али и мјештани Кнежева, које је привукла занимљива листа гостију у близини њиховог града. Иако је температура од око 26 степени била виша него што је то уобичајено за ове планинске крајеве, званице су и те како уживале.

Од домаћих гостију били су предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић, садашњи и бивши премијери РС Жељка Цвијановић и Александар Џомбић, бивши и садашњи министри у Влади РС, те министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић, потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо и бројни други гости и пријатељи.

Међу гостима из иностранства били су углавном амбасадори, дипломате, конзули. Дошли су амбасадори у БиХ - САД Патрик Мун, Русије Александар Боцан-Харченко, Аустрије Донатус Кок, затим Бугарске, Румуније, Шпаније, Хрватске и других земаља.

За истим столом нашли су се представници различитих политичких партија у БиХ, представници ФБиХ и Српске, заједно су сједили и амбасадори САД и Русије...

Присутних би било још и више да званичници нису имали неодложне обавезе. Тако је предсједник РС Милорад Додик изостао јер је био на службеном путу у Русији.

За високе госте био је обезбијеђен велики сто уз ријеку, укусна храна и хладно пиће. Остали грађани и званице били су почашћени у посебно припремљеном шатору са столовима и храном.

Иако су на једном мјесту били функционери са свих нивоа власти у РС, ФБиХ и БиХ, најмање се разговарало о политици. Ипак, актуелне теме није било могуће избјећи.

Причало се о "одлуци Сејдић и Финци", европском путу БиХ, уласку Хрватске у ЕУ и посљедицама по БиХ, економској кризи, међународном положају БиХ...

Угодна атмосфера са Угра у петак можда да додатни импулс да се сљедећих дана пронађе барем дио рјешења за проблеме који тиште грађане БиХ.

Дружење

Упркос изостанку неколико драгих гостију, на Угру је било барем седамдесет одсто политичке и дипломатске елите у БиХ.

Дружење међу присутним политичарима, дипломатама и јавним личностима подстакла је, између осталог, чашица вина, староградска музика, пјесма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана