Druženje na pola puta

Glas Srpske
Druženje na pola puta

Kneževo - Na rječici Ugar, nadomak Kneževa, u subotu su se tradicionalno, na neformalnom druženju, okupili najviši zvaničnici BiH, a sastali su se na pola puta, između Banjaluke i Sarajeva.

Prisutni su bili domaći političari, strane diplomate, ugledni građani BiH, ali i mještani Kneževa, koje je privukla zanimljiva lista gostiju u blizini njihovog grada. Iako je temperatura od oko 26 stepeni bila viša nego što je to uobičajeno za ove planinske krajeve, zvanice su i te kako uživale.

Od domaćih gostiju bili su predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, sadašnji i bivši premijeri RS Željka Cvijanović i Aleksandar Džombić, bivši i sadašnji ministri u Vladi RS, te ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić, potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo i brojni drugi gosti i prijatelji.

Među gostima iz inostranstva bili su uglavnom ambasadori, diplomate, konzuli. Došli su ambasadori u BiH - SAD Patrik Mun, Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, Austrije Donatus Kok, zatim Bugarske, Rumunije, Španije, Hrvatske i drugih zemalja.

Za istim stolom našli su se predstavnici različitih političkih partija u BiH, predstavnici FBiH i Srpske, zajedno su sjedili i ambasadori SAD i Rusije...

Prisutnih bi bilo još i više da zvaničnici nisu imali neodložne obaveze. Tako je predsjednik RS Milorad Dodik izostao jer je bio na službenom putu u Rusiji.

Za visoke goste bio je obezbijeđen veliki sto uz rijeku, ukusna hrana i hladno piće. Ostali građani i zvanice bili su počašćeni u posebno pripremljenom šatoru sa stolovima i hranom.

Iako su na jednom mjestu bili funkcioneri sa svih nivoa vlasti u RS, FBiH i BiH, najmanje se razgovaralo o politici. Ipak, aktuelne teme nije bilo moguće izbjeći.

Pričalo se o "odluci Sejdić i Finci", evropskom putu BiH, ulasku Hrvatske u EU i posljedicama po BiH, ekonomskoj krizi, međunarodnom položaju BiH...

Ugodna atmosfera sa Ugra u petak možda da dodatni impuls da se sljedećih dana pronađe barem dio rješenja za probleme koji tište građane BiH.

Druženje

Uprkos izostanku nekoliko dragih gostiju, na Ugru je bilo barem sedamdeset odsto političke i diplomatske elite u BiH.

Druženje među prisutnim političarima, diplomatama i javnim ličnostima podstakla je, između ostalog, čašica vina, starogradska muzika, pjesma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana