Драгана Рајбловић у корице уткан пут до крова свијета

Р. Ђ.
Драгана Рајбловић у корице уткан пут до крова свијета

Фоча - Књига "Мој Еверест - сан и јава" ауторке Драгане Рајбловић, прве са Балкана и једине жене у региону која се 2007. године попела на највиши врх свијета Монт Еверест, на Хималајима, промовисана је у Фочи.

Ово је књига о искуству жене која је уз мушке чланове екипе провела бројне дане у базном кампу далеког Тибета, чекајући повољан тренутак за успон. У овом дјелу описан је и поход на Чо Оју, шести врх свијета, као и све планине које су претходиле као припрема за успон на кров свијета. Рајбловићева је у књигу преточила и најтеже моменте седмодневног успона, у којима јој је и дах застајао.

- Најтеже ми је било када смо се пењали до 7.900 метара без кисеоника, када ми је заиста дошло да бацим ствари и кажем себи "шта ће ти ово". Било ми је тешко и да носим ранац, у повратку ми је пукао и држач за ранац, подлила ми се крв од тежине. Било је и лијепих и тешких тренутака, а ево и десет година послије тог успона успомене живе - рекла је Рајбловићева. Видјети и освојити кров свијета, каже, непоновљив је осјећај.

- Ми смо били на врху 45 минута и све вријеме имала сам необичан осјећај. Видите цијели свијет, поглед досеже до неких 200 километара, ту је снијег најчистији на свијету, небо је најплавље, другачије, звијезде су чудесне, то се само ту може видјети и доживјети, то ниједна камера не може пренијети - испричала је Рајбловићева.

У књизи је описала и пролазак кроз такозвану "стазу смрти" Евереста.

- То је зона неких посљедњих хиљаду метара надморске висине и ту су залеђена тијела свих оних који нису успјели да се попну. Сви они су под опремом, изгледају као да спавају. То вам је опомена да поштујете правила пењања и правила планине - истакла је Рајбловићева.

Као учесник многих експедиција Рајбловићева је упознала разне крајеве свијета, те је њена књига и својеврсан путопис, у којем преноси своје импресије о народу Шерпаса, Тибетанаца и њиховој историји.

Промоцију књиге организовали су Планинарско друштво "Зеленгора" и Центар за културу и информисање.

- Велика је част угостити жену која је дотакла небо и упознати ту неустрашивост - рекао је предсједник "Зеленгоре" Карло Шимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана