Дом здравља у Билећи остао без воде

Данијела Стоканић
Дом здравља у Билећи остао без воде

Билећа - Дуг домаћинстава, предузећа и установа према билећком "Водоводу" достигао је 180.000 марака, а рекордери међу дужницима су Фудбалски клуб Херцеговац и Дом здравља "Свети Лука", којима су већ заврнуте славине и написане тужбе.

Осим локалног дома здравља и фудбалског клуба због неплаћања рачуна без воде је остало још 41 правно лице. Међу њима је био и вртић, али је након уплате половине дуга вода тој установи поново укључена.

Директор билећког "Водовода" Борислав Вукоје истакао је да су надлежне из ове здравствене установе у више наврата упозоравали да измире дугове, али да то није дало резултате, због чега су били приморани да им заврну воду.

Према његовим ријечима, дуг ФК Херцеговац износи око 30.000 КМ, док Дом здравља, који је без воде остао у сриједу, дугује 25.000 КМ.

- Након затварања вентила на шахту у кругу Дома здравља неко га је неовлашћено поново отворио. Због тога смо вентил затворили на другом мјесту, али су и њега пронашли и отворили. Одлучили смо да то противзаконито отварање вентила пријавимо надлежним органима - рекао је Вукоје.

Додао је да су, у намјери да нађу компромис, разговарали и са представницима општине, али нису нашли рјешење.

- Дом здравља и вртић смо уврстили у повлашћену категорију у односу на друга правна лица и они издвајају дупло мање новца за утрошену воду од осталих - истакао је Вукоје.

Како је објаснио, на листи за искључење воде било је више домаћинстава него предузећа и установа.

- Готово сва домаћинства су одмах реаговала и платила дуговања, док је од предузећа и установа то мало ко учинио - казао је Вукоје.

Иако Вукоје истиче да су разговарали са представницима локалне власти, начелник општине Билећа Миљан Алексић тврди да уопште није упознат са овим проблемом. Алексић је истакао да је за петак заказана сједница Скупштине општине на које ће, између осталог, разговарати и о овој теми.

- Покушаћемо да проблем воде и дуга Дома здравља ријешимо што је прије могуће - кратко је поручио Алексић.

Од в.д. директора Дома здравља Неђе Симовића јуче нисмо успјели да добијемо изјаву, јер нам је рекао да је презаузет.

Неплатише

Проблема са неплатишама имају и друга комунална предузећа у Републици Српској. Међу најнередовнијим платишама су и Приједорчани, док су најредовније платише становници Бијељине који плаћају највишу цијену воде по метру кубном.  Вишемилионске дугове за воду имају и Бањалучани, због чега је лани са мреже искључено 456 потрошача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана