Dom zdravlja u Bileći ostao bez vode

Danijela Stokanić
Dom zdravlja u Bileći ostao bez vode

Bileća - Dug domaćinstava, preduzeća i ustanova prema bilećkom "Vodovodu" dostigao je 180.000 maraka, a rekorderi među dužnicima su Fudbalski klub Hercegovac i Dom zdravlja "Sveti Luka", kojima su već zavrnute slavine i napisane tužbe.

Osim lokalnog doma zdravlja i fudbalskog kluba zbog neplaćanja računa bez vode je ostalo još 41 pravno lice. Među njima je bio i vrtić, ali je nakon uplate polovine duga voda toj ustanovi ponovo uključena.

Direktor bilećkog "Vodovoda" Borislav Vukoje istakao je da su nadležne iz ove zdravstvene ustanove u više navrata upozoravali da izmire dugove, ali da to nije dalo rezultate, zbog čega su bili primorani da im zavrnu vodu.

Prema njegovim riječima, dug FK Hercegovac iznosi oko 30.000 KM, dok Dom zdravlja, koji je bez vode ostao u srijedu, duguje 25.000 KM.

- Nakon zatvaranja ventila na šahtu u krugu Doma zdravlja neko ga je neovlašćeno ponovo otvorio. Zbog toga smo ventil zatvorili na drugom mjestu, ali su i njega pronašli i otvorili. Odlučili smo da to protivzakonito otvaranje ventila prijavimo nadležnim organima - rekao je Vukoje.

Dodao je da su, u namjeri da nađu kompromis, razgovarali i sa predstavnicima opštine, ali nisu našli rješenje.

- Dom zdravlja i vrtić smo uvrstili u povlašćenu kategoriju u odnosu na druga pravna lica i oni izdvajaju duplo manje novca za utrošenu vodu od ostalih - istakao je Vukoje.

Kako je objasnio, na listi za isključenje vode bilo je više domaćinstava nego preduzeća i ustanova.

- Gotovo sva domaćinstva su odmah reagovala i platila dugovanja, dok je od preduzeća i ustanova to malo ko učinio - kazao je Vukoje.

Iako Vukoje ističe da su razgovarali sa predstavnicima lokalne vlasti, načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić tvrdi da uopšte nije upoznat sa ovim problemom. Aleksić je istakao da je za petak zakazana sjednica Skupštine opštine na koje će, između ostalog, razgovarati i o ovoj temi.

- Pokušaćemo da problem vode i duga Doma zdravlja riješimo što je prije moguće - kratko je poručio Aleksić.

Od v.d. direktora Doma zdravlja Neđe Simovića juče nismo uspjeli da dobijemo izjavu, jer nam je rekao da je prezauzet.

Neplatiše

Problema sa neplatišama imaju i druga komunalna preduzeća u Republici Srpskoj. Među najneredovnijim platišama su i Prijedorčani, dok su najredovnije platiše stanovnici Bijeljine koji plaćaju najvišu cijenu vode po metru kubnom.  Višemilionske dugove za vodu imaju i Banjalučani, zbog čega je lani sa mreže isključeno 456 potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana