Doboj: Povratak kući nakon potopa

Dijana Dujić
Doboj: Povratak kući nakon potopa

Doboj - Prvih 39 dobojskih porodica, čija su domaćinstva uništena u majskim poplavama, vratilo se u svoje domove zahvaljujući humanitarnoj organizaciji "Karitas" iz Švajcarske koja u ovom gradu obnavlja 230 kuća.

Tročlana porodica Aličić iz naselja Usora ne krije sreću što je nakon sedam mjeseci opet u svojoj kući. Supružnici Aličić nisu zaposleni i bez pomoći donatora ne bi znali gdje će dočekati zimu sa petogodišnjim sinom.

- Sredili su nam kompletan donji sprat kuće. Dobili smo i tri metra drva i isto toliko tona uglja, a dobićemo i namještaj u vrijednosti od 1.500 KM - kaže Rahima Aličić.

Nakon što je njen muž ostao bez posla, žive od 35 maraka dječijeg doplatka.

- Hranimo se u javnoj kuhinji. Svaki dan odemo po topli obrok i hljeb i tako preživljavamo - ispričala je Rahima.

Radovi su završeni i na donjem spratu kuće Adina Hadžikadunića u istom naselju.

- Još ima vlage u objektu, ali ložimo vatru i očekujemo da ćemo za mjesec, kada se zidovi isuše, sestra i ja moći da se uselimo - kazao je Adin.

Švajcarski "Karitas" će u program obnove uključiti još 24 korisnika, tako da će na kraju biti obuhvaćeno 230 porodica, a za sanaciju njihovih kuća ova organizacija izdvojiće oko 1,5 miliona KM. Za obnovu jedne kuće izdvajaju 4.320, a poslije završetka radova svakom domaćinstvu pomažu sa dodatnih 1.500 maraka za kupovinu najpotrebnijeg namještaja, tehnike ili drugih potrepština.

- Svi korisnici nakon završetka građevinskih radova mogu da izaberu ono što im je najpotrebnije za opremanje domaćinstva ili da kupe ogrev. Za to im je na raspolaganju 1.500 maraka - izjavio je predstavnik "Karitasa" Fuad Imamović.

Prioriteti

Korisnici programa sanacije kuća birani su po socijalnoj karti dobojskog Centra za socijalni rad, a prednost su imali povratnici, socijalno ugrožene porodice i pripadnici nacionalnih manjina. Do kraja godine biće sanirano oko 190 objekata, dok će sanacija ostalih biti završena najkasnije do 10. januara sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana