Царска овца у Семберији

Милан Цвјетиновић
Царска овца у Семберији

БИЈЕЉИНA - Сточари Бошко Пилић и Славиша Његић први су у БиХ набавили овце пасмине "романовска" коју још зову и "царска овца" јер је царска породица Романов својевремено радила на њеном ширењу по Русији. Ова руска овца се сматра најплоднијом пасмином на свијету.

Бошко Пилић, избјеглица из Кључа, купио је у селу Броцу недалеко од Бијељине имање и заједно са супругом Славицом ријешио да се озбиљно бави овчарством.

- Прије него што сам ушао у овај посао обишао сам петанаестак фарми, читао литературу, консултовао се са стручњацима у удружењу "Сточар" и закључио да је "романовска" елитна пасмина, која даје максимум у овчарству - каже Пилић.

Услиједило је путовање у Русију и Чешку, набавка првих стотинак грла ове расе, што је коштало 50.000 марака а додатно је  објекте уложио 27.000 марака.

- "Романовска" је овца која има два јагњења у току године и у просјеку даје петоро-шесторо јагњади годишње, а има их које дају и осморо. Оно што тражи пуно посла је да пратите сваку овцу током парења, да знаш ко јој је отац, мајка, бака дјед, да не би дошло до родоскрвнућа. Само на тај начин добијате елитна грла или грло а-класе. "Романовска"  је мали  потрошач, половину хране је сијено слама, силажни кукуруз, с тим што мора да има једна концентровани оброк - каже Пилић.

Пилић тврди да свако онај који би држао оваквих 30 оваца, могао би од тога себи да обезбиједи просјечну плату и да од тога пристојно живи и издржава породицу, па  чак и лакши инвалиди. Почетна улагања јесу поприлично велика, али се све уложено враћа само за годину-двије. 

Продаја телефоном

Бошко Пилић каже да тренутно у свом стаду има 260 грла и чак осам линија "романовски"  овнова.

- Око 150 јагњади ојагњених у фебруару продао сам и то телефоном. Никада нисам ишао на пијацу. Мене срце боли што стада "романовске" нема више на нашим пољима - каже Пилић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана