Budžet Kneževa vraćen na doradu

Vedrana Kulaga
Budžet Kneževa vraćen na doradu

Banjaluka - Ministarstvo finansija RS vratilo je na doradu predloženi budžet opštine Kneževo za ovu godinu zbog nedostataka.

Nova skupštinska većina koju predvode odbornici SNSD-a i SDS-a utvrdila je 10. jula prijedlog budžeta za ovu godinu u iznosu od oko tri miliona KM i proslijedila ga Ministarstvu finansija RS kako bi dobili saglasnost za njegovo konačno usvajanje i opštinu izvukli iz potpune finansijske blokade.

U Ministarstvu finansija su kazali da se neke stavke iz predloženog budžeta moraju uskladiti sa zakonskim odredbama.

- Predložene su, između ostalog, izmjene koje se odnose na smanjenje izdataka za korišćenje robe i usluga, te bruto plate i otplatu kredita - rekli su u Ministarstvu finansija i dodali da očekuju da izmjene budu što brže završene kako bi budžet bio usvojen.

Situacija u Kneževu je alarmantna već godinu nakon što je došlo do promjene skupštinske većine. Novu većinu formirala je grupa odbornika koju predvode SNSD i SDS, ali njihovi prethodnici koji su na strani načelnika opštine Bore Škeljića sve vrijeme su odbijali da to prihvate i potpuno blokirali rad Skupštine zaključavši salu za sjednice i odbijajući da predaju pečat novom predsjedniku. Zbog toga je opština u prvom polugodištu funkcionisala na privremenom finansiranju. Odluka o privremenom finansiranju nije mogla da bude produžena, pa je opština od 1. jula u potpunoj blokadi. Nova skupštinska većina je tek nedavno usvojila prijedlog budžeta za 2014. godinu nakon što je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS zaprijetilo da će zatražiti od suda da nametne taj dokument.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić rekla je juče da se nada da će sugestije Ministarstva finansija biti usvojene, jer u slučaju nametanja budžeta, Kneževo ne može dobiti budžet prije septembra, što nikome ne ide u prilog.

- Problem u vezi sa budžetom se najbrže i najlakše može riješiti u samoj opštini Kneževo kada bi postojalo malo više dobre volje i spremnosti na dogovor među odbornicima i kod načelnika opštine - naglasila je Rešićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Kneževo Radovan Marić rekao je da će što prije sazvati sjednicu Skupštine na kojoj će u budžet uvrstiti ono što im je sugerisano iz Ministarstva finansija.

- Moramo hitno usvojiti budžet i što prije ću sazvati sjednicu Skupštine opštine da bismo unijeli izmjene koje su zatražili iz Vlade - rekao je Marić.

Izvještaj

Radovan Marić je istakao da je grupa odbornika koji čine novu skupštinsku većinu zatražila od načelnika opštine Bore Škeljića uvid u trošenje novca tokom prvih šest mjeseci ove godine.

- Tražene informacije još nisu dobili čime se nastavlja negativan odnos načelnika prema novoj većini - istakao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana