Буџет Кнежева враћен на дораду

Ведрана Кулага
Буџет Кнежева враћен на дораду

Бањалука - Министарство финансија РС вратило је на дораду предложени буџет општине Кнежево за ову годину због недостатака.

Нова скупштинска већина коју предводе одборници СНСД-а и СДС-а утврдила је 10. јула приједлог буџета за ову годину у износу од око три милиона КМ и прослиједила га Министарству финансија РС како би добили сагласност за његово коначно усвајање и општину извукли из потпуне финансијске блокаде.

У Министарству финансија су казали да се неке ставке из предложеног буџета морају ускладити са законским одредбама.

- Предложене су, између осталог, измјене које се односе на смањење издатака за коришћење робе и услуга, те бруто плате и отплату кредита - рекли су у Министарству финансија и додали да очекују да измјене буду што брже завршене како би буџет био усвојен.

Ситуација у Кнежеву је алармантна већ годину након што је дошло до промјене скупштинске већине. Нову већину формирала је група одборника коју предводе СНСД и СДС, али њихови претходници који су на страни начелника општине Боре Шкељића све вријеме су одбијали да то прихвате и потпуно блокирали рад Скупштине закључавши салу за сједнице и одбијајући да предају печат новом предсједнику. Због тога је општина у првом полугодишту функционисала на привременом финансирању. Одлука о привременом финансирању није могла да буде продужена, па је општина од 1. јула у потпуној блокади. Нова скупштинска већина је тек недавно усвојила приједлог буџета за 2014. годину након што је Министарство управе и локалне самоуправе РС запријетило да ће затражити од суда да наметне тај документ.

Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић рекла је јуче да се нада да ће сугестије Министарства финансија бити усвојене, јер у случају наметања буџета, Кнежево не може добити буџет прије септембра, што никоме не иде у прилог.

- Проблем у вези са буџетом се најбрже и најлакше може ријешити у самој општини Кнежево када би постојало мало више добре воље и спремности на договор међу одборницима и код начелника општине - нагласила је Решићева.

Предсједник Скупштине општине Кнежево Радован Марић рекао је да ће што прије сазвати сједницу Скупштине на којој ће у буџет уврстити оно што им је сугерисано из Министарства финансија.

- Морамо хитно усвојити буџет и што прије ћу сазвати сједницу Скупштине општине да бисмо унијели измјене које су затражили из Владе - рекао је Марић.

Извјештај

Радован Марић је истакао да је група одборника који чине нову скупштинску већину затражила од начелника општине Боре Шкељића увид у трошење новца током првих шест мјесеци ове године.

- Тражене информације још нису добили чиме се наставља негативан однос начелника према новој већини - истакао је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана