Бољи услови за пацијенте и медицинаре у Братунцу

Милијана Латиновић
Бољи услови за пацијенте и медицинаре у Братунцу

Братунац - Новоизграђени Дом здравља у Братунцу, чија је вриједност око 2,12 милиона марака, данас ће бити свечано отворен, а најсавременија медицинска опрема и модерно уређене просторије допринијеће бољим условима лијечења становника ове општине.

Модерне амбуланте породичне медицине, лабораторија, специјалистичке ординације и просторије за хитну медицинску помоћ олакшаће и рад запосленима у братуначком Дому здравља, који су дуже од пола вијека радили у трошном и безусловном објекту.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић истакао је да је изградња новог Дома здравља велики допринос како развоју ове општине, тако и здравственом систему у цјелини.

- Стварамо боље услове за рад здравствених радника, а најбитније је да здравствена заштита буде једнако доступна свим грађанима Српске. Братунац добија потпуно нови, савремено опремљен објекат Дома здравља. Надам се да ће и квалитет здравствене заштите пацијената бити већи, иако ми је жеља да буде што мање оних којима је лијечење потребно - рекао је Богданић и додао да је Министарство обезбиједило 70, а општина 30 одсто средстава за изградњу ове установе.

Вршилац дужности директора братуначког Дома здравља Милијан Вујић каже да ова општина добија нову здравствену установу, која испуњава све стандарде прописане Законом о здравственој заштити.

- До сада смо радили у старом објекту који је изграђен педесетих година прошлог вијека и који је био веома неуслован. Захваљујући разумијевању ресорног министарства и локалне заједнице коначно имамо нову зграду у којој ће пацијенти имати адекватну здравствену заштиту - рекао је Вујић и додао да ова здравствена установа има 59 запослених.

Истиче да је у девет тимова породичне медицине регистровано око 12.500 осигураника.

- У идућем периоду приоритет нам је набавка новог санитетског возила, јер су ова која имамо на располагању дотрајала - рекао је Вујић.

Из Министарства здравља и социјалне заштите наводе да је у периоду од 2006. до 2016. године кроз реализацију пројеката „Развојни програм РС“ и „Јачање здравственог сектора“ укупно изграђено или реконструисано 127 објеката, а у оквиру њих више од 300 амбуланти породичне медицине, а изградња Дома здравља у Братунцу је дио овог пројекта.  

  • Пројекат „Јачање здравственог сектора“ обухвата обезбјеђење услова за рад тимова породичне медицине и набавку савремене опреме, а финансира се из кредита Свјетске банке и Банке Савјета Европе, уз учешће општина од 30 одсто. Укупна вриједност пројекта је око 20,61 милион КМ и тренутно је у завршној фази - навели су из Министарства.

Амбуланта у Скеланима

Драган Богданић и начелник Сребренице Младен Грујичић присуствовали су јуче обиљежавању завршетка пројекта санације и реорганизације амбуланте породичне медицине у Скеланима, која ради у оквиру Дома здравља у Сребреници.
- Овим пројектом вриједним око 480.000 КМ обухваћена је обнова и реконструкција два спрата зграде Дома здравља у Сребреници и амбуланте у Скеланима - рекао је Богданић и додао да су захваљујући том пројекту створени бољи услови за лијечење пацијената, као и за рад запослених у тој установи.
Он је истакао да су реализацију пројекта заједнички финансирали Министарство и општина Сребреница.

Грујичић је захвалио Влади Српске на подршци овом пројекту, наводећи да је општина Сребреница издвојила 142.000 КМ за његову реализацију.

К. Ћ.

У оквиру новог објекта изграђено:

- шест модерних амбуланти породичне медицине

- просторије за хитну медицинску помоћ

- централна лабораторија

- специјалистичке ординације (педијатрије, гинекологије, стоматологије и хигијенско-епидемиолошке службе)

- нови систем гријања

- гараже

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана