Bolji uslovi za pacijente i medicinare u Bratuncu

Milijana Latinović
Bolji uslovi za pacijente i medicinare u Bratuncu

Bratunac - Novoizgrađeni Dom zdravlja u Bratuncu, čija je vrijednost oko 2,12 miliona maraka, danas će biti svečano otvoren, a najsavremenija medicinska oprema i moderno uređene prostorije doprinijeće boljim uslovima liječenja stanovnika ove opštine.

Moderne ambulante porodične medicine, laboratorija, specijalističke ordinacije i prostorije za hitnu medicinsku pomoć olakšaće i rad zaposlenima u bratunačkom Domu zdravlja, koji su duže od pola vijeka radili u trošnom i bezuslovnom objektu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić istakao je da je izgradnja novog Doma zdravlja veliki doprinos kako razvoju ove opštine, tako i zdravstvenom sistemu u cjelini.

- Stvaramo bolje uslove za rad zdravstvenih radnika, a najbitnije je da zdravstvena zaštita bude jednako dostupna svim građanima Srpske. Bratunac dobija potpuno novi, savremeno opremljen objekat Doma zdravlja. Nadam se da će i kvalitet zdravstvene zaštite pacijenata biti veći, iako mi je želja da bude što manje onih kojima je liječenje potrebno - rekao je Bogdanić i dodao da je Ministarstvo obezbijedilo 70, a opština 30 odsto sredstava za izgradnju ove ustanove.

Vršilac dužnosti direktora bratunačkog Doma zdravlja Milijan Vujić kaže da ova opština dobija novu zdravstvenu ustanovu, koja ispunjava sve standarde propisane Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

- Do sada smo radili u starom objektu koji je izgrađen pedesetih godina prošlog vijeka i koji je bio veoma neuslovan. Zahvaljujući razumijevanju resornog ministarstva i lokalne zajednice konačno imamo novu zgradu u kojoj će pacijenti imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu - rekao je Vujić i dodao da ova zdravstvena ustanova ima 59 zaposlenih.

Ističe da je u devet timova porodične medicine registrovano oko 12.500 osiguranika.

- U idućem periodu prioritet nam je nabavka novog sanitetskog vozila, jer su ova koja imamo na raspolaganju dotrajala - rekao je Vujić.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite navode da je u periodu od 2006. do 2016. godine kroz realizaciju projekata „Razvojni program RS“ i „Jačanje zdravstvenog sektora“ ukupno izgrađeno ili rekonstruisano 127 objekata, a u okviru njih više od 300 ambulanti porodične medicine, a izgradnja Doma zdravlja u Bratuncu je dio ovog projekta.  

  • Projekat „Jačanje zdravstvenog sektora“ obuhvata obezbjeđenje uslova za rad timova porodične medicine i nabavku savremene opreme, a finansira se iz kredita Svjetske banke i Banke Savjeta Evrope, uz učešće opština od 30 odsto. Ukupna vrijednost projekta je oko 20,61 milion KM i trenutno je u završnoj fazi - naveli su iz Ministarstva.

Ambulanta u Skelanima

Dragan Bogdanić i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić prisustvovali su juče obilježavanju završetka projekta sanacije i reorganizacije ambulante porodične medicine u Skelanima, koja radi u okviru Doma zdravlja u Srebrenici.
- Ovim projektom vrijednim oko 480.000 KM obuhvaćena je obnova i rekonstrukcija dva sprata zgrade Doma zdravlja u Srebrenici i ambulante u Skelanima - rekao je Bogdanić i dodao da su zahvaljujući tom projektu stvoreni bolji uslovi za liječenje pacijenata, kao i za rad zaposlenih u toj ustanovi.
On je istakao da su realizaciju projekta zajednički finansirali Ministarstvo i opština Srebrenica.

Grujičić je zahvalio Vladi Srpske na podršci ovom projektu, navodeći da je opština Srebrenica izdvojila 142.000 KM za njegovu realizaciju.

K. Ć.

U okviru novog objekta izgrađeno:

- šest modernih ambulanti porodične medicine

- prostorije za hitnu medicinsku pomoć

- centralna laboratorija

- specijalističke ordinacije (pedijatrije, ginekologije, stomatologije i higijensko-epidemiološke službe)

- novi sistem grijanja

- garaže

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana