Богословија у Фочи 20 година расадник православља

Р. Ђ.
Богословија у Фочи 20 година расадник православља

Фоча - Служењем свете литургије и славским обредом Богословија Светог Петра Дабробосанског у Фочи прославила је јуче свог духовног покровитеља Светог свештеномученика Петра Дабробосанског.

Једна од осам богословских школа и једина у БиХ оваквог типа, током више од двије деценије постојања израсла је у прави расадник знања и чувара православља, а у овом училишту петогодишње знање тренутно стиче 65 ученика из свих крајева Српске, БиХ, Србије и Црне Горе.

Сабрани под сводовима цркве Светог Василија Острошког и светог Петра Дабробосанског на Велечеву са вјерним народом и гостима, ђаци и професори школе молитвено су се присјетили свог небеског заштитника чијим путем љубави и пожртвовања смјерно ходе. Будуће проносиоце ријечи вјере у ову установу довела је хришћанска љубав уз коју су одрастали.

- Жеља за Богословијом јавила ми се још у основној школи, у четвртом разреду, по узору на мог деду и ујака, а касније очврснула одласцима у цркву - каже Милан Ерић из Шимановаца, ученик петог разреда Богословије.

Ректор Богословије архимандрит Лазар Лазаревић каже да сљедбеници светог Петра Дабробосанског у Богословији са вјерним народом Фоче учествују у обогаћивању духовног и културног живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана