Бањи Кулаши обезбијеђен посао у наредних 50 година

Маријана Миљић
Бањи Кулаши обезбијеђен посао у наредних 50 година

Бањалука - "Бањи Кулаши" из Прњавора додијељена је концесија за експлоатацију термоминералне воде на лежишту "Кулаши" у тој општини на период од 50 година.

На јавни позив Владе РС за додјелу концесије за експлоатацију термоминералне воде на овом лежишту пријаву је једино и доставила "Бања Кулаши", а  Комисија за концесије РС је половином јануара утврдила да је испунила све услове из јавног позива.

- Концесионар је дужан да прије закључења уплати у буџет РС једнократну накнаду од 13.500 марака. Висина концесионе накнаде износи 3,6 одсто од укупног годишњег прихода оствареног од обављања концесионе дјелатности - наведено је у рјешењу Комисије за концесије РС, на које је и Влада РС дала сагласност на посљедњој сједници.

Експлоатација термоминералне воде користиће се за унапређење квалитета услуга бањско-рекреативних и туристичких потенцијала "Бање Кулаши".

- Експлоатација ће се одвијати путем експлоатационих бунара на начин којим се обезбјеђује оптимално искоришћавање лежишта минералне воде, безбједност људи, објеката и имовине. Ова инвестиција је процијењена на 450.000 марака - навели су у комисији.

Поред тога, "Бања Кулаши" је у достављеним документима навела да ће запослити додатна 42 радника.

Министарство индустрије, енергетике и рударства РС обавезано је да са "Бањом Кулаши" закључи уговор о концесији у року од два мјесеца.

У општини Прњавор истичу да је "Бања Кулаши" стала на ноге те да биљежи запажене резултате.

- Дали смо позитивно мишљење за додјелу концесије за експлоатацију термоминералне воде "Бањи Кулаши". Увјерен сам да је бања на правом путу и учинићемо све да то тако и остане. Вјерујемо да је то једно од бољих мјеста у Прњавору за посјетити, а употпуњује и туристичку понуду наше општине - казао је начелник Прњавора Дарко Томаш и додао да је нови власник уложио значајну суму новца због чега бања данас изгледа савремено и на понос је цијеле општине и РС. Томаш очекује да ће у идућем периоду доћи и до проширења капацитета "Бање Кулаши".

Продаја

Прњаворски привредник Дубравко Земун купио је "Бању Кулаши" 2014. године за два милиона марака. Двије године касније отворен је обновљени здравствено-туристички центар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана